ALARMANT/ Tot mai multe tâlhării, violuri şi agresiuni pe străzile Galaţiului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ALARMANT/ Tot mai multe tâlhării, violuri şi agresiuni pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unei raportări oficiale a Poliţiei, situaţia infracţională în judeţul Galaţi în primele opt luni ale anului 2014 nu este mult diferită de cea raportată în perioada similară a anului trecut. Cel puţin pe linie de siguranţă publică, adică acolo unde majoritatea cetăţenilor sunt interesaţi să se simtă protejaţi, situaţia nu s-a schimbat numeric prea mult, însă îngrijorător este că multe dintre actele de violenţă, de distrugere sau atentate la bunurile personale s-au mutat din zonele private în public, mai exact pe stradă.

Peste 500 de fapte penale

Dintre cele 12.925 de infracţiuni sesizate pe 112 în primele opt luni ale acestui an, 511 au fost comise în stradă, ceea ce înseamnă, per ansamblu, un număr ceva mai mic decât cel raportat anul trecut, în perioada similară. Cu toate acestea, pe fondul consumului de alcool şi/sau al unor conflicte între cunoscuţi au fost înregistrate mai multe bătăi, violuri, acte de distrugere.

„Am avut creşteri la tentative de omor. Din totalul de 11 înregistrate în perioada de referinţă, şase au fost comise în stradă. La fel, putem vorbi despre violuri, din totalul de 47, patru fiind raportate în spaţiul public. 48 din cele 67 de tâlhării prin smulgere raportate sunt înregistrate pe stradă. Un fapt pozitiv este faptul că nu avem autori necunoscuţi la tentativele de omor, dar şi faptul că cele mai dintre infacţiunile sesizate în stradă nu s-au produs ca urmare a acţiunii unor grupuri organizate, ci pe fondul conflictelor spontane, între cunoscuţi şi, de cele mai multe ori, pe fondul consumului de alcool”, a explicat cms. şef Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

La capitolul creşteri se pot înscrie şi furturile din autoturisme, care au ajuns, în intervalul ianuarie - august 2014, la 253, dar şi distrugerile, în număr de 1.142.

La polul opus, spărgătorii de locuinţe au avut un an mai slab, poliţiştii contabilizând 737 de furturi din case spre deosebire de 765 anul trecut, dar şi hoţii de maşini, furturile de auto cunoscând o curbă descendentă de la 65 la 47.

Se deschide sezonul patrulelor

Cum consumul accentuat de alcool este o caracteristică a perioadei de toamnă, mai ales în mediul rural, dar şi pentru că în cluburile din oraşe va fi aglomeraţie, prima măsură pe care o anunţă autorităţile pentru prevenirea şi aplanarea conflictelor va fi o mai acerbă supraveghere în teren. „În următoarele săptămâni ne vom concentra pe organizarea unor patrule mai numeroase, cu forţe sporite, în colaborare cu Jandarmeria şi Poliţia Locală. Vor fi acţiuni de prevenire, pentru că interesul nostru este să preîntâmpinăm producerea de evenimente, pe linie de alcool şi în zona cluburilor, în weekenduri”, a completat şeful IPJ Galaţi.

CITEŞTE ŞI: UPDATE/ DNA Galaţi face PERCHEZIŢII la Brăila şi Constanţa. Doi INSPECTORI şcolari, REŢINUŢI

Citit 3204 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.