TINERII ŞI ORAŞUL/ Tronsoanele dintre blocuri, ADEVĂRATE CAPCANE, în Micro 39

TINERII ŞI ORAŞUL/ Tronsoanele dintre blocuri, ADEVĂRATE CAPCANE, în Micro 39
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De câte ori nu aţi fost tentaţi să scurtaţi drumul spre casă prin tronsonul unui bloc? Nici nu mai contează că e îngust, întunecat, murdar şi plin de gropi. Fiecare cartier are tronsoanele lui, însă cele din Micro 39 sunt, parcă, cele mai periculoase din Galaţi. Niciodată nu ştii cu adevărat ce te aşteaptă când parcurgi cei aproximativ 10 metri de beznă, până ajungi la capătul celălalt. Poate fi un individ pus pe căpătuială sau doar dornic de distracţie, poate fi o pungă de gunoi care tocmai a fost aruncată pe geamul de la baie sau o baltă care nu provine de la ploaie.

"Dacă nu mă dezbrac, mă omoară"

Ziua mai e cum mai e! Se văd şi gunoaiele şi gropile, poţi ocoli bălţile, iar dacă cineva se foieşte prin preajmă, aparent fără rost, poţi decide să faci un drum mai lung, dar mai sigur şi să eviţi tronsonul. Noaptea, însă, spaţiul dintre blocuri e un labirint întunecat, locul ideal de acţiune pentru agresorii de ocazie. Aşa că cei care vin de la serviciu când e întuneric afară, au de răspuns la o întrebare fundamentală: salvăm timpul sau viaţa? În Micro 39, majoritatea locuitorilor au învăţat să evite tronsoanele dintre blocuri, după ce au experimentat, pe propria piele, diverse pericole. „Mi s-a pus cuţitul la gât pentru telefon şi bani, când veneam de la muncă. Nu aveam mulţi, vreo 25 de lei, dar lor nu le pasă. Pentru atâta, te omoară! Acum evit să mai trec prin tronson, ocolesc, chiar dacă fac mai mult până acasă!”, spune Vasile Ciobanu, un domn în vârstă de 43 de ani, care locuieşte la blocurile L.

Cele mai precaute sunt doamnele sau domnişoarele şi nu degeaba: „Mă întorceam de la muncă seara, pe la 10 jumătate, şi am vrut să ajung mai repede acasă. Când eram la mijlocul tronsonului am auzit că alerga cineva în spatele meu, dar nu am dat atenţie. M-a ajuns din urmă, m-a strâns de gât şi mi-a zis că, dacă nu mă dezbrac, mă omoară. M-am zbătut şi am reuşit să scap, că mai trecea cineva pe stradă. Însă nu voi uita prea curând experienţa”, spune Geanina, o tânără care locuieşte în cartier şi a vrut să-şi păstreze anonimatul. Cele mai multe astfel de infracţiuni se petrec la adăpostul întunericului, aşa că agresorul nu poate fi văzut, mai ales că vine din spate. Nici nu poţi face plângere la poliţie, pentru că nu ai pe cine să reclami.

“Poliţia nu a intervenit, pentru că nu am putut oferi niciun detaliu despre agresor. Mi-am luat spray paralizant acum, dar tot mi-e frică. Îl sun pe tata de fiecare dată să vină să mă ia din staţie, mi-e frică să mai merg singură până acasă. Mereu am impresia că cineva mă urmăreşte”, mai spune tânăra. Ca Geanina mai sunt foarte multe fete şi femei, însă puţine găsesc rezolvarea la autorităţi. Cele păţite se apără singure sau ocolesc zona la lăsarea întunericului.

Poliţia locală a intensificat patrulările

Reprezentanţii Poliţiei Locale Galaţi spun că nu au înregistrat nicio sesizare de agresiune sau act de violenţă, care să fi avut loc în tronsonul unui imobil de pe raza municipiului. “Chiar dacă nu avem asemenea sesizări, patrulele Poliţiei Locale atât cele auto cât şi cele pedestre, monitorizează 24 de ore din 24 toate cartierele şi acţionează atunci când situaţia o impune. Gălăţenii care întâmpină probleme de orice natură, trebuie să sune la dispeceratul instituţiei, iar în cel mai scurt timp poliţiştii locali se deplasează la faţa locului”, a declarat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţei Locale Galaţi. Prin reorganizarea Poliţiei Locale, în anul 2014, municipiul a fost împărţit în cinci secţii, care, teoretic, reduc timpul de reacţie din momentul sesizării şi cel al intervenţiei oamenilor de ordine.


CITEŞTE ŞI: Noaptea e o aventură în Micro 39: BEZNA lasă cartierul la cheremul INFRACTORILOR

Citit 1594 ori Ultima modificare Luni, 23 Februarie 2015 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.