Cardul de sănătate NU a ajuns încă la ZECI DE MII de gălăţeni

Cardul de sănătate NU a ajuns încă la ZECI DE MII de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Documentul poate fi ridicat, de luni până vineri, de la Casa de Sănătate Galaţi * Odată distrus sau pierdut, înlocuirea cardului de sănătate costă 15,5 lei


Mai este doar o lună şi jumătate până când cardul naţional de sănătate va deveni singurul instrument pe baza căruia se vor acorda consultaţii în cabinetele medicale şi în spitalele de stat. Cu toate acestea, 28.746 dintre cele 435.775 de carduri tipărite pe numele gălăţenilor asiguraţi nu au ajuns încă în buzunarele titularilor.

Documentele se află în continuare la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, de unde pot fi ridicate zilnic. Dacă nu aţi primit încă documentul prin poştă, puteţi merge la CJAS lunea, între orele 8,00 şi 18,30, marţea, miercurea şi joia, de la 8,00 la 16,30, şi vinerea, între 8,00 şi 14,00.

Din toate cardurile tipărite de Imprimeria Naţională pentru judeţul nostru, un număr de 387.380 au ajuns la gălăţeni prin intermediul poştei. Pentru că persoanele căutate nu au fost găsite acasă şi nici nu au venit să-şi ia cardurile de la oficiile poştale, restul de 48.395 de documente au fost returnate de la poştă la CJAS. 20.649 dintre ele au fost deja distribuite, fie direct de la casă, fie cu ajutorul medicilor de familie.

"Medicul nu trebuie să meargă la asigurat pentru a-i da cardul"

"Toţi medicii de familie din localităţile judeţului, cu excepţia municipiului Galaţi, au fost de acord să distribuie cardurile asiguraţilor pe care îi au în listele cu pacienţi. Odată ce pacientul vine la consult, medicul îi poate da cardul şi îl poate şi activa. Sub nicio formă nu s-a pus problema ca medicul să meargă acasă la asigurat pentru a-i da cardul. Şi în municipiul Galaţi, dintre cei 100 de medici de familie care au cabinete, 35 au fost de acord să distribuie documentele. Sperăm că şi restul medicilor vor înţelege că este şi în interesul lor să distribuie cardurile, având în vedere că de la 1 mai instrumentul devine obligatoriu", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Zeci de refuzuri

Nu toţi gălăţenii sunt însă de acord cu informatizarea sistemului medical. Astfel, 35 de persoane au refuzat cardul de sănătate, motivându-şi decizia prin convingeri religioase sau de conştiinţă. În cazul acestora, lucrurile vor deveni mai complicate, cel puţin birocratic vorbind. Pentru a putea demonstra că sunt asiguraţi, ei vor fi nevoiţi să meargă o dată la trei luni la sediul CJAS, unde vor solicita o adeverinţă de asigurat. Totul în timp ce cardul are o valabilitate de cinci ani.

Ce informaţii conţine

Cardul primit de asigurat nu conţine informaţii medicale, ci doar datele de identificare în sistemul asigurărilor de sănătate. Acestea sunt: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului (CID), data naşterii şi termenul de valabilitate. "Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale. Acordul privind donarea de organe se realizează în baza legislaţiei în vigoare, care prevede declaraţia notarială şi înregistrarea acestui document în registrul donatorilor", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Cât costă cardul pierdut

Sunt şi gălăţeni care şi-au pierdut sau şi-au distrus deja cardul de sănătate, înainte ca documentul să devină funcţional. Ei sunt nevoiţi acum să plătească din propriul buzunar tipărirea şi aducerea unui nou card. Tipărirea şi inscripţionarea "buletinului de sănătate" costă 2,2 euro fără TVA, iar aducerea la asigurat alţi 2,74 lei. În total, un nou card de sănătate costă 15, 5 lei. Pentru cazurile în care cardul trebuie schimbat din cauza unor date greşit imprimate, asiguratul nu va plăti nimic.

Cardul de sănătate atestă calitatea de asigurat. Autorităţile susţin că, odată ce va deveni funcţional (1 mai - n.r.), instrumentul va reduce frauda existentă în prezent în sistemul sanitar.


AFLĂ cum poţi solicita un nou card de sănătate

Citit 901 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2015 22:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.