AVERTISMENT medical/ Nu le daţi CODEINĂ COPIILOR sub 12 ani!

AVERTISMENT medical/ Nu le daţi CODEINĂ COPIILOR sub 12 ani!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Medicamentele împotriva tusei sau a răcelii care conţin codeină nu sunt recomandate pentru copiii sub 12 ani şi nici tinerilor care nu au împlinit 18 ani dar care suferă de probleme respiratorii, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o nouă recomandare.

În 2013, aceeaşi instituţie a fost de acord ca medicamentele pe bază de codeină să fie utilizate în cazul copiilor la care paracetamolul şi ibuprofenul nu dădeau rezultate.

"Comitetul argumentează contraindicaţia acestor antitusive prin faptul că felul în care codeina este transformată în morfină la copiii sub 12 ani este variabil şi imprevizibil", este specificat în anunţul făcut de EMA. Codeina este o substanţă prezentă în numeroase medicamente împotriva durerilor, dar şi a tusei şi răcelii, dintre care unele se eliberează în farmacii fără a fi nevoie de reţetă. Substanţa este transformată de către ficat în morfină, însă organismul anumitor persoane efectuează această conversie prea repede, lucru care poate avea efecte grave, cum ar fi probleme respiratorii, au explicat experţii din cadrul EMA.

De altfel, folosirea codeinei împotriva tusei şi a răcelii nu este recomandată nici femeilor însărcinate şi nici persoanelor de orice vârstă considerate ca având „metabolism ultrarapid” (care transformă codeina în morfină mai repede decât media populaţiei - n.r.).

Citit 914 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2015 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.