Durerea cu MEDICAMENTELE: câte FARMACII, atâtea PREŢURI. Aveţi grijă la adaosul comercial!

Durerea cu MEDICAMENTELE: câte FARMACII, atâtea PREŢURI. Aveţi grijă la adaosul comercial!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu intraţi cu reţeta în cea mai apropiată farmacie, ci comparaţi şi abia apoi cumpăraţi

Diferenţa de preţ practicată în farmaciile din Galaţi, pentru medicamentele fără prescripţie medicală, poate fi semnificativă în unele cazuri. Am vrut să vedem concret în ce fel variază acest adaos comercial, pornind de la o reţetă contra cost eliberată de medicul specialist. Pentru a nu apărea interpretări de o natură sau alta, am decis să nu facem publice numele acestor farmacii. Oricum, dacă timpul nu este o problemă, sfatul nostru este să nu cumpăraţi medicamentele de pe reţetă din cea mai apropiată farmacie, ci să vă interesaţi de preţul lor în mai multe locuri, pentru a vă asigura că nu rămâneţi cu buzunarele goale.

Reţeta pe care ne-a dat-o medicul nu este nici gratuită şi nici compensată. Pe bucata de hârtie albă sunt indicate două tipuri de tablete, dintre care unul cu preţ impus, şi unul cu preţ stabilit de fiecare farmacie în parte. Reţeta mai conţine şi un unguent cu preţ impus, precum şi un preparat făcut direct în farmacie. Practic, preţul de la o farmacie la alta ar putea varia doar în cazul preparatului şi al medicamentului impus. 

Aceleaşi produse, tarif dublu

Am intrat pentru început într-o farmacie independentă (care nu face parte dintr-un lanţ farmaceutic - n.r.) din zona ultracentrală a Galaţiului. În urma calculului făcut, a rezultat un preţ de 97 de lei pentru cele patru medicamente de pe reţetă. A doua farmacie în care am mers este situată în Ţiglina şi face parte dintr-un lanţ farmaceutic naţional. Din start ni s-a spus că preparatul nu poate fi făcut în punctul farmaceutic respectiv. Preţul unguentului şi al celorlalte două medicamente a fost în schimb de 35 de lei, după aplicarea unei mici reduceri pe baza cardului de fidelitate. Cu aceeaşi reţetă am mers la o altă farmacie, unde preparatul a costat 12 lei. În total, 47 de lei, adică mai puţin de jumătate faţă de preţul dat în prima farmacie. A treia oprire a fost tot la o farmacie din Centru. Şi aici, în urma unui calcul estimativ, contravaloarea reţetei a fost de aproape 100 de lei. Contrariaţi, am continuat turul în alte şase farmacii gălăţene, atât de lanţ, cât şi independente. La final, am constatat că pentru aceeaşi reţetă preţul variază între 47 şi aproximativ 100 de lei, pentru aceleaşi produse farmaceutice, în aceeaşi cantitate şi concentraţie.

Cum se explică diferenţa

O explicaţie pentru această situaţie ar fi că preţul produselor care se dau fără prescripţie (aşa-numitele OTC-uri, "over the counter" sau "peste ghişeu" în engleză - n.r.) este stabilit în mod liber, nefiind impus de stat aşa cum se întâmplă în cazul pastilelor care se dau doar cu reţetă. Cu alte cuvinte, producătorul, distribuitorul şi/sau farmacia decid ce preţ va avea medicamentul la raft. Farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Galaţi, spune că, într-adevăr, în cazul OTC-urilor nu poate exista un control al preţurilor. În vreme ce unele firme vor un profit mai mare într-un timp scurt (ceea ce se concretizează în preţuri mai mari - n.r.), altele preferă un câştig mai mic, dar mai sigur, prin atragerea unui portofoliu de clienţi fideli, atraşi în timp de preţurile mai mici. O altă posibilă explicaţie, dar care nu justifică totuşi diferenţa imensă de preţ, ar fi că lanţurile de farmacii au posibilitatea să cumpere medicamente la preţuri mai bune de la producători, faţă de farmaciile independente. Negociind o cantitate mai mare de marfă, şi preţul obţinut este mai bun.

OTC-urile reprezentau la sfârşitul lui 2013 sub 20 la sută din piaţa românească de medicamente. 234 de farmacii aveau contracte încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi pe data de 17 februarie a.c. 111 dintre acestea au sediile în municipiul Galaţi. Trendul ultimilor ani este o sporire a numărului farmaciilor de lanţ în detrimentul farmaciilor individuale.

Citit 4332 ori Ultima modificare Duminică, 22 Martie 2015 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.