ATENŢIE la produsele în prag de EXPIRARE! O nouă OBLIGAŢIE pentru comercianţi

ATENŢIE la produsele în prag de EXPIRARE! O nouă OBLIGAŢIE pentru comercianţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Noi reguli au fost emise pentru comercianţi, iar nerespectarea lor poate duce la amenzi cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei. Fiecare magazin alimentar trebuie să aibă standuri separate pentru produsele cu preţ redus, care expiră în maxim trei zile. Prevederea a devenit obligatorie în urmă cu trei zile, după ce Camera Deputaţilor a aprobat Legea nr. 57/2015 pentru modificarea şi completarea art. 33 din OG nr. 99/2000. În cazul în care nu respectă hotărârea, comercianţii riscă amenzi usturătoare.

Unora dintre noi le sunt familiare rafturile cu produse alimentare aflate la reducere şi în prag de expirare din unele supermarketuri gălăţene. Ceea ce până acum era doar o opţiune a devenit însă obligaţie din data de 29 martie. Legea spune că produsele al căror termen de valabilitate se apropie de final trebuie să se afle pe rafturi delimitate vizibil şi să conţină informaţii complete şi concrete. Vestea este bună pentru cumpărători, aceştia nemaifiind nevoiţi să umble din stand în stand pentru găsirea produselor reduse.

Pentru început, doar avertismente

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor spun că vor face controale în magazinele alimentare dar că, pentru început, se vor limita la a-i avertiza pe comercianţii care nu se conformează. Patronii sau directorii magazinelor controlate vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a amenaja astfel de standuri. În recenta lege nu este specificat exact ce valori vor avea amenzile date de comisarii, ci doar se face trimitere la reglementările privind practicile comerciale incorecte.

Potrivit avocat.net, conform Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, modificată recent prin Legea nr. 33/2015, utilizarea de către comercianţi a unor practici comerciale incorecte este interzisă, constituie contravenţie şi se sancţionează astfel cu amenda de la 5.000 la 100.000 lei, pentru practicile comerciale înşelătoare, şi cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive.

În acelaşi timp, orice comerciant care face o reducere de preţ este obligat să o raporteze la preţul de referinţă pe care îl practică pentru produsele ori serviciile identice.


CITEŞTE ŞI: JUCĂRII PERICULOASE, retrase de pe rafturi, după un CONTROL al Protecţiei Consumatorului

Citit 2468 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2015 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.