Ministerul Educaţiei NU ARE BANI pentru performeri. Olimpic internaţional, caut SPONSORIZARE

Ministerul Educaţiei NU ARE BANI pentru performeri. Olimpic internaţional, caut SPONSORIZARE
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Performerul gălăţean are nevoie de 3.000 de euro pentru a participa la faza internaţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică în Indonezia


Gălăţeanul Andrei Cosmin este abia elev în clasa a IX-a, dar s-a bătut pentru calificarea la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică cu elevi mult mai mari şi s-a clasat pe locul al optulea. Pentru că anul trecut România a obţinut la această olimpiadă nişte rezultate foarte bune, comitetul a decis ca timp de trei ani ţara noastră poate participa la faza internaţională cu câte două echipe. Prin urmare, Andrei s-a calificat în cea de-a doua echipă, alături de alţi patru elevi, cărora Ministerul Educaţiei nu are bani să le suporte cheltuielile legate de transport şi taxele de concurs. Ceilalţi patru - Paul Drăghiş din Baia Mare, Paul Oneci din Timişoara şi Iuliana Nuţu şi Răzvan Radu din Bucureşti - şi-au găsit imediat sponsorizare pe plan local, în timp ce gălăţeanul nostru are foarte mari emoţii.

Deşi îşi doreşte foarte mult să participe la acestă ediţie, el nu ştie dacă va face rost de cei 2.500-3.000 de euro pentru a putea merge în Indonezia în perioada 26 iulie - 4 august, când se va desfăşura Olimpiada Internaţională de Astronomie şi  Astrofizică.

Medaliat cu bronz la internaţionala din 2014

Andrei Cosmin este multiplu premiat concursurilor de fizică, astronomie şi astrofizică. El a obţinut anul trecut, când era în clasa a VIII-a o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Kîrgîzstan, prin urmare merită să meargă şi anul acesta pentru că va obţine cu siguranţă rezultate frumoase. E un tânăr hotărât şi ambiţios, în care se merită să investeşti. Din nefericire, odată mutat la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, unde i s-a oferit o bursă, el a pierdut posibilitatea să fie premiat alături de toţi olimpicii gălăţeni de ArcelorMittal şi Damen, dar nici să obţină sponsorizări din Bucureşti nu are cum, necunoscând pe nimeni acolo. Prin urmare este singurul candidat din echipa a doua care riscă să rămână acasă pentru că nu a făcut încă rost de bani.

De altfel, pentru a putea afla care este adevărata valoare a acestui tânăr promiţător trebuie să adăugăm faptul că, anul trecut, când colegii lui de generaţie se limitau să înveţe pentru Evaluarea naţională, el se califica la trei olimpiade naţionale - chimie, fizică şi astronomie, iar la aceasta din urmă a venit şi cu medalie internaţională şi a reuşit să termine şi anul şcolar cu zece pe linie. Nici măcar faptul că s-a mutat la un liceu departe de casă, cu pretenţii mai mari, nu l-a intimidat. El a terminat şi clasa a IX-a cu zece pe linie şi, în afară de calificarea în lotul pentru internaţionala de astrofizică, a mai obţinut şi o medalie de argint la naţionala de fizică.

Citit 2243 ori Ultima modificare Marți, 23 Iunie 2015 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.