LOCURI DE MUNCĂ GALAŢI/ Situaţia e CRUNTĂ, deşi rata şomajului e în scădere

LOCURI DE MUNCĂ GALAŢI/ Situaţia e CRUNTĂ, deşi rata şomajului e în scădere
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Spre deosebire de luna aprilie, când în judeţul Galaţi erau 18.306 persoane înscrise în registrele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), începutul verii aduce o scădere a acestui număr. Astfel, conform statisticilor oferite de AJOFM, la Galaţi mai sunt doar 17.830 de şomeri înregistraţi. Dintre aceştia, aproape 16.000 nu primesc indemnizaţie de şomaj, numărul fiind în creştere faţă de sfârşitul lunii aprilie. Cele mai multe persoane fără un loc de muncă în judeţul Galaţi sunt din mediul rural şi nu au nici măcar studii medii.

Şomerii cu studii superioare sunt în număr de 500, adică aproximativ 2,74 la sută din numărul total. Cele mai afectate persoane de lipsa unui loc de muncă se încadrează în categoria de vârstă 40-49 de ani, acestea fiind în număr de 5.742, în timp ce şomerii cu vârste între 30 şi 39 de ani sunt 3.883. Şi toate astea în timp ce multe firme angajează chiar şi pensionari, dat fiind faptul că cerinţele lor salariale nu sunt atât de mari.

În data de 9 iulie, ANOFM a furnizat datele privind numărul locurilor de muncă vacante la nivel naţional: 20.342. Dintre acestea, însă, doar 200 erau pentru judeţul Galaţi, o cifră infimă, având în vedere faptul că numărul şomerilor este de 100 de ori mai mare. În genere, pe raza judeţului Galaţi se caută brutari, patiseri, cofetari, vopsitori, manipulanţi de marfă, muncitori necalificaţi, şoferi pe camion, montatori de structuri metalice, barmani, dar şi ingineri.

Unele facultăţi - fabrici de şomeri

Chiar dacă nevoia de a avea studii superioare este din ce în ce mai mare în România, prin prisma faptului că acest lucru îi poate aduce unui angajat un salariu mai mare, ANOFM a dat publicităţii faptul că, la nivel naţional, sunt doar 1.243 de locuri de muncă pentru absolvenţii de facultate, iar majoritatea sunt pentru cei care au terminat în domeniul electronicii sau al programării.        

Şomerii nu se înghesuie la muncă

Fie că este vorba despre programul prea solicitant ori de salariul mult prea mic în comparaţie cu pretenţiile fiecărui candidat, angajatorii se confruntă cu o problemă din ce în ce mai presantă, anume scăderea numărului de aplicanţi. Majoritatea şomerilor îşi doresc locuri de muncă în medii cât mai puţin stresante, pe salarii motivante, însă piaţa muncii rar oferă aşa ceva.        

UE alocă fonduri pentru pregătire

"În următorii doi ani, ne propunem să deschidem linii de finanţare în valoare de aproximativ 751.400.000 euro, în 2015, şi de 1.862.844.134 euro, în 2016, în vederea sprijinirii ocupării forţei de muncă, a incluziunii sociale, a educaţiei şi a formării. Noua perspectivă financiară prevede facilitarea accesului la fondurile europene, astfel încât şi mai mulţi beneficiari să fie încurajaţi să pregătească proiecte pentru utilizarea acestor resurse. Consider, în baza experienţei anilor trecuţi, că avem nevoie de o mai bună coordonare în ceea ce priveşte capacitatea administrativă la nivelul administraţiei publice, dar şi a beneficiarilor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, la sfârşitul lunii iunie.

În aceste condiţii, nu miră pe nimeni că mirajul unui loc de muncă de la domiciliu, plătit regeşte pentru un program de doar două, trei ore pe zi îi fascinează pe gălăţeni. Ameţiţi de cifrele vehiculate pentru bonificaţii, mulţi gălăţeni pică în plasa unor societăţi fantomă, care le promit marea cu sarea şi nu le oferă mai nimic. Ba, din contră, le mai cer şi garanţii.       

Citit 2565 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iulie 2015 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.