CARDURILE DE SĂNĂTATE a mii de gălăţeni se află încă la CJAS Galaţi, cu doar patru zile înainte să devină OBLIGATORII

CARDURILE DE SĂNĂTATE a mii de gălăţeni se află încă la CJAS Galaţi, cu doar patru zile înainte să devină OBLIGATORII
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Numărul persoanelor care au mers la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi pentru a-şi lua cardurile naţionale de sănătate aproape s-a dublat, din momentul în care autorităţile au anunţat că documentul urmează să devină obligatoriu de la 1 septembrie. Astfel, în timp ce, în săptămânile precedente, la CJAS Galaţi abia dacă veneau în jur de 15 persoane pe zi pentru a-şi lua cardul, în ultimele zile numărul acestora a crescut la 30 în interval de o zi.

3.000 de carduri fără parafă

Cu toate acestea, aproape 10.000 de carduri se află încă la CJAS Galaţi. Acestea le aparţin gălăţenilor care nu au fost găsiţi acasă atunci când poştaşii au mers să le înmâneze cardurile. "Din cele 9.800 de carduri rămase, în jur de 3.000 sunt carduri fără parafă. Aceste documente le aparţin unor persoane care la data tipăririi cardurilor figurau ca asigurate, dar care, între timp, nu mai apar pe listele niciunui medic de familie. Este vorba în special de persoane care muncesc în străinătate. Ei vin în vacanţă şi dacă mai sunt asiguraţi, le primesc, dacă nu, li se spune cum pot deveni din nou asiguraţi", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Zeci de mii de documente returnate

În total, peste 400.000 de carduri au fost tipărite pe parcursul anului trecut pentru gălăţenii asiguraţi trecuţi de 18 ani. Marea majoritate a cardurilor au ajuns la posesori prin intermediul Poştei. Totuşi, în jur de 55.000 de documente au fost returnate la CJAS Galaţi, după ce titularii nu au fost găsiţi la domiciliu. Legea spune că aceste persoane trebuie să vină să îşi ia cardul de la Casa de Sănătate Galaţi.

Totuşi, pentru a simplifica procedurile, conducerea CJAS a ajuns la o înţelegere cu majoritatea medicilor de familie din Galaţi. Aceştia din urmă au fost de acord să preia cardurile returnate şi să le înmâneze asiguraţilor de pe listele lor, în momentul în care aceştia vin la cabinet. Excepţie fac 33 de medici de familie (din totalul de 256 aflaţi în contract cu CJAS), care nu au acceptat să fie intermediari în procesul de distribuire a cardurilor.

Cardurile pierdute se plătesc

Totuşi, nu toţi gălăţenii asiguraţi au card de sănătate. Pentru cei care au devenit majori sau asiguraţi după ce ultima tranşă de carduri a fost deja tipărită, cardurile urmează să fie tipărite într-o nouă etapă. Alţi aproape 2.000 de gălăţeni au pierdut, au distrus sau şi-au schimbat datele de identificare de pe card, încă înainte ca documentul să devină obligatoriu. Contra unei taxe de 15,5 lei (pentru cei care au distrus sau pierdut cardul - n.r.), poate fi tipărit un nou document.

Şi pentru o parte dintre gălăţenii care lucrează în străinătate, cardul poate fi util. Dacă vor să beneficieze de servicii medicale în ţară, aceştia trebuie să plătească asigurarea, urmând ca apoi să primească un card prin poştă.

Cum puteţi obţine cardul

În cazul în care nu aţi intrat încă în posesia cardului, trebuie să vă adresaţi către CJAS Galaţi, pentru a afla cum puteţi obţine documentul. Instituţia se află pe strada Mihai Bravu nr. 48, iar numerele de telefon de la care se pot obţine informaţii sunt: 0236/410.111, 0236/319.400 şi 0236/319.444.

De asemenea, potrivit CNAS, casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea documentului.

Cum puteţi verifica dacă vi s-a emis cardul

Gălăţenii care nu au primit încă la domiciliu cardul de sănătate pot verifica online dacă documentul a fost sau nu emis pe numele lor. Pentru aceasta trebuie să acceseze pagina de internet http://www.casan.ro/casgl/page/verificare-asigurat.html, unde vor introduce codul numeric personal, precum şi un cod de verificare (CID) afişat pe ecran. Apoi, site-ul va genera mai multe informaţii, printre care şi dacă persoana este asigurată, data înscrierii la medicul de familie şi dacă are cardul de sănătate emis. În cazul în care acest document a fost tipărit, dar nu l-aţi primit, vă puteţi adresa CJAS pentru ridicarea lui, la adresa sau la numerele de telefon menţionate mai sus.        

Citit 1642 ori Ultima modificare Miercuri, 26 August 2015 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.