Cazare la cămin sau cu chirie? Iată ce preferă studenţii

Cazare la cămin sau cu chirie? Iată ce preferă studenţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Odată cu apropierea anului universitar, studenţii din alte oraşe şi părinţii acestora se văd în faţa unei probleme: unde vor locui? În căutare confortului pentru întreg anul universitar, tinerii pun cap la cap preţurile extrem de piperate din jungla imobiliară şi ofertele universităţilor.

Traiul într-un campus studenţesc

De obicei, cele mai frumoase amintiri şi mai puternice prietenii se leagă în camera unui cămin pentru studenţi. Socializarea constantă este la ordinea zilei, iar împrumutul unei farfurii sau al câtorva grame de sare este ceva firesc. "Tot la cămin voi sta. Am prieteni în campus şi costurile sunt mai accesibile", ne-a mărturisit Cristina Oancă, studentă la Facultatea de Litere.

Anul trecut, regia de cămin a fost 110 de lei pe lună pentru studenţii bugetari şi 210 de lei pentru cei cu taxă.

"Partea cea mai puţin atractivă este că în camera de cămin stau patru persoane, iar baia este comună pentru un întregul palier. Dar camerele de cămin sunt încăpătoare, iar numărul cabinelor de duş este suficient de mare. Apoi, campusul este foarte aproape de majoritatea facultăţilor. Aici am trăit cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Am avut parte de zile şi nopţi care pot fi trăite doar la cămin, alături de prieteni, dar niciodată în chirie", ne-a declarat Maria Frija, absolventă a Facultăţii de Drept.

Variante alternative de cazare

Cei care consideră că viaţa la cămin nu le oferă senzaţia de „a fi ca acasă” trebuie să-şi asume cheltuieli triple sau chiar de patru ori mai mari faţă de preţul lunar pentru o cameră la cămin. Chiria unei locuinţe în Galaţi, care oferă toate condiţiile, poate ajunge şi până la 400 de euro pe lună. Bineînţeles, preţurile sunt orientative, în funcţie de metri pătraţi, mobilier, utilităţi şi, cel mai important, de cartier. Astfel, o garsonieră în zona Port sau în Micro 40 de cel mult 25 de metri pătraţi poate costa în jur de 350-500 de lei pe lună, fără a mai lua în calcul utilităţile. În zone precum Ţiglina sau Mazepa preţurile pot ajunge la 800 de lei pe lună. De regulă, la suma pentru chirie se mai adaugă în jur de 200-300 de lei pentru întreţinere. Avantajele ţin de baia personală, de liniştea din sesiune, de propriile reguli ale ordinii în casă şi chiar de durata şi scopul şederii musafirilor, care nu mai au de ce să fie chestionaţi.

„Eu nu am fost niciodată de acord cu „viaţa de cămin”. Mi-e mult mai bine aşa, am spaţiul meu şi toate utilităţile de care am nevoie. Chiria mă ajunge la aproximativ 200 de euro pe lună, cu tot cu întreţinere”, a mărturisit Elena Tolbariu, studentă la Facultatea de Litere.

Nu în ultimul rând, viitorilor studenţi le rămâne varianta cazării în gazdă. Preţul pentru o lună la gazdă, cu utilităţile incluse porneşte de la 200 de lei pe lună, în zone precum Micro 16, şi ajunge la 500 de lei, în Ţiglina sau Mazepa.

Citit 4902 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2015 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.