VIDEO/ Marcel Mocanu - ultimul meşter olar gălăţean. Lecţie de măestrie

VIDEO/ Marcel Mocanu - ultimul meşter olar gălăţean. Lecţie de măestrie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În trecut, reprezenta cea mai la îndemână şi poate singura metodă de a obţine vasele necesare traiului zilnic, cel puţin pentru oamenii de rând, mai ales cei de la sate. Astăzi, când avem de ales dintre mii de produse din cele mai diferite materiale, puţini sunt cei care mai apreciază olăritul şi vasele tradiţionale. Iar cei care îl practică, încă şi mai puţini, cu atât mai mult cu cât necesită îndemânare, ambiţie, talent şi forţă. Din fericire, mai există şi astăzi oameni pasionaţi, care îşi doresc să păstreze tradiţia şi să o transmită generaţiilor viitoare.

În comuna Braniştea, trăieşte o familie care care se ocupă cu modelarea lutului şi care şi-a făcut un renume printre meşterii populari din ţară.

Marcel şi Maria Mocanu au învăţat secretele meşteşugului de la bunici, iar dacă la început lucrau vase de lut doar pentru ei, cu timpul au început să modeleze tot mai multe şi să participe la târgurile din întreaga ţară.

Vasele realizate de familia Mocanu sunt foarte apreciate de organizatorii târgurilor şi expoziţiilor cu specific tradiţional din întreaga ţară, unde meşterii din Braniştea au câştigat numeroase premii în ultimii ani. "Mergem la expoziţii organizate. Le-am înjumătăţit, pentru că ne ocupă foarte mult timp. Înainte aveam câte 50 pe an, iar în ultima perioadă le-am redus la 20", ne-a spus Marcel Mocanu.

Mâinile meşterului olar dau viaţă boţurilor de pământ frământat, care în doar câteva minute prind formă şi se transformă în diferite vase de lut. Naşterea unui vas începe cu pregătirea pământului care urmează să fie pus pe roata olarului.

"Luăm pământul din baltă, îl depozităm în curte, îl udăm şi îl frământăm. Lutul este apoi porţionat şi pus pe roată, unde meşterul îl transformă într-un vas. Odată modelate, pictate şi uscate, vasele trebuie băgate în cuptor, unde se călesc la temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius, timp de 24 de ore. După alte 48 de ore, când se răcesc, pot fi scoase din cuptor. După aceea, oamenii le pot folosi ani şi ani în gospodăriile lor", ne-a mărturisit Maria Mocanu.

Familia Mocanu se poate lăuda, de asemenea, că este singura din ţară care mai lucrează oale legate pentru sarmale, specifice zonei moldoveneşti. Acestea sunt vase de ceramică îmbrăcate în plasă de sârmă, cu scopul de a le face mai rezistente şi a le feri de zgârieturi.

Cum Marcel Mocanu este singurul olar care se încăpăţânează să păstreze această artă, nu putem să nu ne întrebăm cui va rămâne totuşi moştenire acest meşteşug.

Citit 2454 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2015 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.