CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL | Nemţii s-au salvat de la eliminare la ultima fază de joc

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL | Nemţii s-au salvat de la eliminare la ultima fază de joc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campioana mondială en titre, Germania, a învins dramatic formaţia Suediei cu scorul de 2-1 (0-1), sâmbătă seara, la Soci, în Grupa F a Cupei Mondiale de fotbal din Rusia.

Germanii s-au salvat de la eliminare la ultima fază a meciului, marcând golul victoriei în prelungiri, prin Toni Kroos (90+5), după ce au fost conduși la pauză prin golul lui Ola Toivonen (32), iar Marco Reus (48) a egalat.

Germania, care venea după un eşec surprinzător cu Mexicul (0-1), ar fi fost ca și eliminată încă din faza grupelor dacă meciul cu suedezii se termina egal. Ar fi rămas cu un singur punct înaintea ultimei etape a acestei grupe, Suedia ar fi ajuns la patru puncte, iar Mexicul are șase puncte. În ultima etapă se va juca Mexic – Suedia și ar fi fost greu de crezut că jucătorii celor două echipe nu s-ar fi înțeles pe teren la un egal fără griji, convenabil ambelor părți: Mexic își asigura primul loc, iar Suedia calificarea de pe locul doi. De altfel, așa s-a întâmplat în trecut în majoritatea unor astfel de situații.

Însă, golul victorios reușit miraculos de Kroos, în condițiile în care Germania evolua cu un jucător mai puțin după eliminarea lui Boateng din minutul 82, a complicat zdravăn lupta pentru primele două locuri în această grupă.

Mexic părea calificată cu șase puncte, după ce câștigase cu câteva ore mai devreme în fața Coreei de Sud, dar după victoria Germaniei există posibilitatea să termine chiar și pe locul trei. Suedia și Germania au câte trei puncte, iar în ultima etapă (miercuri, 27 iunie) se vor juca meciurile Mexic - Suedia și Germania - Coreea de Sud. Dacă înving Suedia şi Germania, acestea vor acumula 6 puncte, la fel ca Mexic, teoretic fiind posibilă ajungerea la ultimul criteriu de departajare, tragerea la sorţi.

Ordinea criteriilor de departajare la egalitatea de puncte este: golaverajul, numărul mai mare de goluri marcate, rezultatele directe, numărul de goluri marcate în grupă, numărul mai mare de puncte obţinute în clasamentul fair play (cartonaşe galbene: minus un punct, cartonaşe roşii din cumul de galbene: minus 3 puncte, cartonaş roşu direct: minus 4 puncte, cartonaş galben, urmat de un cartonaş roşu direct: minus 5 puncte). Un ultim criteriu de departajare, în cazul în care aceasta nu se poate face după criteriile enumerate, va fi tragerea la sorţi.

Dacă Suedia va învinge Mexic cu 2-1, iar campioana mondială câştigă cu acelaşi scor, atunci vom avea trei echipe la egalitate de puncte, dar şi cu acelaşi golaveraj, 4-3. S-ar ajunge la clasamentul fair-play, în care contează cartonaşele galbene şi cele roşii încasate de jucătorii celor trei echipe în faza grupelor. Momentan, Mexicul şi Suedia au câte două avertismente, iar Germania, cu tot cu eliminarea lui Jerome Boateng, are echivalentul a cinci cartonaşe galbene.

Dacă egalitatea va persista şi în clasamentul fair-play, organizatorilor nu le mai rămâne decât o soluţie: tragerea la sorţi a celor două echipe care se califică în optimile de finală.

Altfel, tot sâmbătă, Belgia a învins Tunisia cu 5-2 şi nu prea mai are cum să rateze calificarea în optimi.

Programul de azi

Luni, 25 iunie 2018, încep meciurile ultimei etape a grupelor, care se vor juca de la aceeaşi oră. De la ora 17,00, vor fi ultimele jocuri din grupa A: Arabi Saudită - Egipt (ambele sunt fără punct, deja eliminate) la TVR 2 şi Rusia - Uruguay (ambele 6 puncte) la TVR1. De la ora 21,00, se vor juca, în Grupa B, partidele: Iran (3 puncte) - Portugalia (4p) la TVR 1 şi Spania (4p) - Maroc (0p) la TVR 2.

Citit 1011 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iunie 2018 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.