GALAŢIUL, lăsat de Guvern FĂRĂ nicio BAZĂ SPORTIVĂ NOUĂ

GALAŢIUL, lăsat de Guvern FĂRĂ nicio BAZĂ SPORTIVĂ NOUĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Focşani şi Brăila se vor construi noi complexe de nataţie, în timp ce la Galaţi nu va fi continuat nici cel cu o treime din lucrări executate * La Craiova, 50 de milioane de euro pentru noul stadion * La Cluj-Napoca, un nou complex sportiv de amploare


Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin ministrul Liviu Dragnea, şi Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), prin Gabriela Szabo, au semnat au semnat acord prin care MDRAP va investi 103 de milioane de euro în realizarea a 52 de obiective sportive, până în 2017. Din cele 52 de obiective, 18 sunt destinate sportului de performanţă, iar 34 sportului de masă. Niciunul dintre aceste obiective nu este în Galaţi!

Pentru construirea celor 18 obiective destinate sportului de perfomanţă, valoarea investiţiilor se va ridica la 386,09 milioane lei (85,797 milioane de euro), în timp ce pentru obiectivele sportului de masă vor fi alocaţi 77,437 milioane lei (17,208 milioane euro).

Pentru sportul de performanţă vor fi construite sau modernizate cinci complexe sportive, şase săli polivalente, şase bazine de nataţie, dintre care două de dimensiuni olimpice şi patru pentru polo, dar şi un patinoar artificial. Aici sunt incluse stadioanele municipale din Târgu Jiu şi Craiova, ultimul în valoare de 50 de milioane de euro.

Două din cele şase bazine de nataţie prinse în acest plan de investiţii sunt în oraşe aflate în vecinătatea Galaţiului, Focşani şi Brăila. Astfel, la Brăila, unde există un bazin de dimensiuni olimpice (50 de metri lungime), va fi construit şi unul nou, suma alocată în acest sens fiind de 35,915 milioane lei, adică aproximativ 8 milioane de euro, în condiţiile în care la Galaţi nu este funcţional un bazin cu astfel de dimensiuni, necesar sportului de performanţă.

Comoara de la "Siderugistul", din nou uitată

La baza întocmirii proiectului bazei sportive "Siderurgistul" a stat construirea unui Complex Olimpic de Nataţie, la care lucrările au fost începute, dar abandonate în 2001.

Proiectul a fost şters de praful uitării de către "Viaţa liberă" şi readus în atenţia gălăţenilor în februarie 2012. Peste câteva luni ni s-a lăsat senzaţia că eforturile noastre jurnalistice au avut urmări benefice. În noiembrie 2012, reprezentanţii Primăriei Municipiului Galaţi anunţau că proiectul acestui complex de nataţie a fost aprobat şi inclus în planul de investiţii al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), instituţie în subordinea MDRAP. Costurile totale se ridicau la 8,3 milioane, din care 70 la sută urmau să fie suportate de către CNI, iar restul de municipalitate. De altfel, lucrurile începuseră să se mişte, iar într-o sedinţă a Consiliului Local a şi fost votată favorabil partea de cofinanţare a municipalităţii.

Totul s-a oprit, însă, la acest stadiu, dosarul a fost uitat de cei de la CNI şi nu şi-a mai amintit nimeni de el nici acum, la realizarea planului de investiţii in baze sportive făcut de Guvern pentru următorii trei ani.

O treime din lucrare este făcută

Practic, prin neincluderea Galaţiului în planul de investiţii guvernamentale, s-a preferat construcţia de la zero a unor bazine în alte localităţi, deşi continuarea proiectul de la “Siderugistul” ar fi costat cu un million de euro mai puţin. La această sumă este evaluată de specialişti partea de lucrare făcută până în 2001. Ce era mai dificil, pregătirea terenului, a fost făcută. S-au adus utilaje din Constanţa şi Bucureşti, s-a forat şi s-au turnat piloţii - stâlpi de beton - până s-a ajuns la „pământ sănătos”, la o adâncime de 24 de metri. Totul pe banii şi manopera combinatului siderurgic, la o bază sportivă aflată în proprietatea municipalităţii. După privatizarea combinatului, în 2001, lucrările au fost sistate, noii proprietari nedorind să mai facă investiţii acolo.

Conform celor care au lucrat acolo, ce s-a făcut reprezintă aproximativ o treime din volumul total de muncă şi totodată al costurilor financiare. „Dacă ar să o luăm de la zero şi să ajungem la stadiul de acum al lucrărilor, ar fi nevoie cam de un milion de euro. Aceasta este valoarea, la un calcul sumar, a ceea ce este acum acolo, raportat la preţurile de astăzi”, ne declara în 2012 inginerul Gheorghe Pascariu, preşedintele filialei gălăţene a Patronatului Societăţilor din Construcţii, care a fost implicat direct în lucrările de acum mai bine de un deceniu de la "Siderurgistul".

Acest complex de nataţie ar fi trebuit să fie la nord de terenul de fotbal de la "Siderurgistul", spre oraş. Acum, acolo este o groapă imensă, plină cu capetele unor stâlpi de beton ce ies din pământ.

Bazinul Olimpic, aceeaşi soartă

Nici măcar “Olimpicul”, bazinul descoperit de lângă Sala Sporturilor, nu a fost prins în actualul plan guvernamental de investiţii, deşi aici costurile n-ar fi foarte mari (cel mult 400.000 de euro). Aflat în proprietatea Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS), instituţie subordonată MTS, Bazinul Olimpic a avut alocate fonduri pentru reparaţii capitale în 2011, dar totul s-a oprit cu doar o treime din lucrare efectuată. De atunci, MTS nu a mai alocat nimic pentru continuarea renovării şi nu sunt informaţii la DJTS că o va face în acest an.

Politicienii gălăţeni, incapabili

Faptul că Galaţiul a fost din nou ocolit într-un plan guvernamental de investiţii, la fel ca în cazul autostrăzilor, este încă o dovadă că politicienii care au primit votul gălăţenilor sunt incapabili să reprezinte interesele acestora, implicit ale oraşului. De altfel, din Guvern face parte un singur gălăţean, Marius Mărgărit (acum membru PSD), dar acesta ocupă o funcţie relativ minoră, cea de subsecretar de stat.

Prin comparaţie, la Cluj-Napoca, unde au fost construite în ultimii ani un stadion ("Cluj Arena") şi cea mai mare sală de sport din ţară, se preconizează o nouă investiţie de amploare. Potrivit ministrului Liviu Dragnea, MDRAP se va implica în construirea unui complex sportiv şi cultural la Cluj-Napoca, care va fi folosit în cadrul programului "Cluj-Napoca, capitala europeană a tineretului - 2015", şi care va include terenuri de tenis, baschet, volei, piste de alergare şi dotări specifice altor sporturi.

Citit 3770 ori Ultima modificare Joi, 22 Ianuarie 2015 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.