Un tecucean a stabilit un NOU RECORD NAŢIONAL la paraşutism

Un tecucean a stabilit un NOU RECORD NAŢIONAL la paraşutism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tecuceanul Gabriel Dan Chiriac împreună cu piloţii de balon Mihai Ilie şi Mugurel Ionescu Conta, susţinuţi de o întreagă echipa tehnică la sol, au stabilit un nou record naţional la paraşutism. Astfel, instructorul de paraşutism Gabriel Dan Chiriac a executat un salt cu paraşuta din balon cu aer cald de la 10.400 de metri altitudine, doborând un record vechi de peste 40 ani. Saltul a avut loc la Aerodromul Sânpetru (Braşov), recordul stabilit depăşind performanţă din 1970 a renumitului Grigore Baştan.

Gabriel-Dan Chiriac este instructor voluntar în cadrul Aeroclubului României, practică paraşutismul din anul 1984 şi a efectuat până în prezent un număr de peste 1.800 de salturi. El mai este şi instructor de alpinism şi de scufundări. Acest proiectul a început în anul 2012 şi a trecut prin mai multe etape care au implicat calcule, verificări, achiziţionarea, pregătirea şi verificarea echipamentului necesar, zboruri şi salturi de acomodare şi antrenament.

Echipa s-a mai întrunit odată în acest an, o primă tentativă fiind iniţial planificată a avea loc pe data de 24 martie. Zborul respectiv nu a mai avut loc pentru că simulările făcute de echipă, împreună cu specialiştii ROMATSA, bazate pe sondajele meteo relevate au arătat că datorită unei viteze mai mari a vântului la înălţime faţă de cea prognozată iniţial, balonul cu aer cald ar fi fost scos din zona rezervată şi ar fi fost purtat în căile aeriene utilizate de aeronavele de transport, existând riscul perturbării traficului aerian.

Este de precizat faptul că 10.400 de metri reprezintă rezultatul preliminar bazat pe indicaţia instrumentelor aflate la bord. Rezultatul final va fi cunoscut în urma analizării datelor conţinute de înregistratoare (logger-e, barografe, aparate GPS) şi aplicarea corecţiilor barometrice, el putând fi ceva mai bun decât cel preliminar.

Citit 1128 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Aprilie 2015 10:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.