Acces nelimitat pentru câinii-ghizi ai nevăzătorilor

Acces nelimitat pentru câinii-ghizi ai nevăzătorilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Persoanele nevăzătoare vor putea intra oriunde însoțite de câini-ghizi, inclusiv în mijloacele de transport în comun, magazine și instituții publice. Legea USR care stabilește acest lucru a fost adoptată de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare pentru ca măsurile să se aplice, potrivit Mediafax.

"Filosofia legii votate astăzi, cu unanimitate de voturi, vine din propunerile societății civile și este aceea că persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate, fie că vorbim de cultură și sport, fie de magazine sau transport. De acum încolo, va fi garantat accesul câinilor-ghizi peste tot, inclusiv în autobuz, taxi, cafenele, magazine și instituții publice, inclusiv în Parlament, cum a fost astăzi, în premieră. Avem în România aproape 3.000 de copii nevăzători și trebuie să le asigurăm accesul la un viitor în care să fie incluși în societate", a declarat deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

"Din păcate, în România, sunt doar 70 de câini-ghizi și e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine. Ceea ce s-a votat azi este doar o bucățică, un început pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa pe deplin la toate activitățile societății", a afirmat senatoarea USR Silvia Dinică, membră în Comisia pentru învățământ a Senatului.

Totodată, legea scutește persoanele cu handicap de taxa de 1.600 de lei pe care trebuie să o plătească la Registrul Auto Român pentru omologarea autovehiculelor special modificate pentru ele.

Citit 382 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2024 16:38

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro