Legea care reformează din temelii sistemul de asistență socială

Legea care reformează din temelii sistemul de asistență socială
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată, prin decret, de preşedintele României, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a informat ministerul.

Un efect foarte important al noii legi va fi acela că, cel puțin în teorie, vor dispărea "azilele groazei", ca urmare a faptului că "respectarea drepturilor persoanelor beneficiare de servicii sociale şi/sau socio-medicale poate fi monitorizată şi prin intermediul societăţii civile, de către persoane specializate în domeniul asistenţei sociale, psihologiei, medicinei sau ştiinţelor juridice şi în domeniul drepturilor fundamentale ale omului", potrivit textului actului normativ.

"Legea a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor, atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării", a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Principalele modificări vizează faptul că niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali, iar furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit, astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.

De asemenea, va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care fac verificările în teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Potrivit ministerului, se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul "finanţarea urmează beneficiarul", iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai uşor de urmărit, se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale şi se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, amenzile crescând de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei.

"Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control", precizează ministerul. În plus, prin noua legislaţie, este consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica şi cultele religioase, ONG-urile şi, în general, cu societatea civilă.

"Noua lege a presupus modificarea a şase acte normative. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial", mai afirmă reprezentanții ministerului.

Citit 3735 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2024 17:09

1 comentariu

  • postat de Parinte
    Luni, 22 Aprilie 2024 02:08
    79.113.75.***
    Si cum se numeste LEGEA??? SAU CE NUUMMAAAAAAAR ARE LEEEGGGEEEEEEEA ??????
    0
    0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro