Comisia Europeană, cu lupa pe politicienii români | S-au făcut progrese, dar...

Comisia Europeană, cu lupa pe politicienii români | S-au făcut progrese, dar...
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comisia Europeană a publicat, astăzi, 25 ianuarie, raportul MCV privind Justiţia din România. Raportul nu comentează pe marginea graţierii şi amnistiei mascate, prezentate de Guvern, dar avertizează că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate".

Comisia Europeană a publicat cel mai recent raport pe care l-a elaborat în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) privind România. La zece ani de la instituirea MCV, Comisia a făcut un bilanţ al măsurilor întreprinse de România în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, al realizărilor, al provocărilor nedepăşite încă şi al acţiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV.

Potrivit Hotnews, Comisia acuză dur, printre altele, campaniile de presă împotriva magistraţilor, duse de politicieni şi mass-media: „Atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie”. Comisia Europeană recomandă ca „faza actuală a reformei Codului penal şi a Codului de procedură penală ale României ar trebui încheiată, iar Parlamentul ar trebui să îşi pună în practică planurile de adoptare a modificărilor prezentate de Guvern în 2016, după consultarea cu autorităţile judiciare. Ministrul Justiţiei, CSM şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să finalizeze un plan de acţiune pentru a asigura că noul termen pentru punerea în aplicare a prevederilor restante ale Codului de Procedură Civilă poate fi respectat”.

O altă recomandare a Comisiei Europene se referă la necesitatea ca Guvernul şi Parlamentul să respecte transparenţa totală când propun modificări la Coduri. Raportul critică Parlamentul pentru ignorarea unor sentinţe definitive ale Justiţiei, în ceea ce priveşte decizii ale Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Comisia recunoaşte "progresele majore" făcute de România în domenii-cheie din Justiţie, dar spune că există "deficienţe importante care trebuie remediate" şi, ca urmare, mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) trebuie să rămână în picioare.

Citit 952 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.