Cele mai frumoase plaje din Creta

Cele mai frumoase plaje din Creta
Plaja Vai
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Creta, cea mai mare insulă a Greciei, e cunoscută şi pentru faptul că are câteva plaje absolut minunate. Mai mici sau mai mari, bine dotate şi organizate sau, dimpotrivă, izolate, plajele Cretei merită descoperite una câte una şi savurate pe parcursul a cel puţin o zi.

Plaja Tymbaki

Tymbaki (sau Kokkinos Pyrgos) e o mică plajă cu pietricele, aflată la 70 km vest de Heraklion şi foarte aproape de satul cu acelaşi nume. Plaja include un mic port pentru bărci şi chiar dacă nu este la fel de populară precum vecinele Matala şi Agia Galini, e perfectă pentru iubitorii de surf, fiind bătută deseori de vânturi puternice, care creează valuri mari.

Plaja Rodakino

Micul sat Rodakino ("Piersică", în traducere) e situat la 43 km sud de oraşul Rethymno, în apropierea satului Plakias şi se poate defini drept locul ideal pentru relaxare. Toate plajele de aici sunt izolate, nu dispun de facilităţi şi alte amenajări. Alte câteva plaje izolate se află pe drumul ce leagă Rodakino de Plakias.

Plaja Lassithi Istro

Pe drumul de coastă la sud de Agios Nikolaos, până în Mohlos, se întind 5-6 plaje cu ape albastre. Una dintre acestea este Istro, aflată la 12 km sud de Agios Nikolaos. Nisipul alb şi apa albastră sunt principalele două componente ale acestei plaje frumoase şi populare, înconjurată de dune acoperite cu vegetaţie abundentă, care creează un peisaj magic şi contrastant coloristic. Pe plajă există numeroase facilităţi, de la şezlonguri şi umbrele, la minirestaurante şi taverne specializate în bucătărie cretană şi fructe de mare.

Plaja Plakias

Plakias se află la 40 km sud de oraşul Rethymno, încântându-şi vizitatorii prin frumuseţea ei, definită de apa foarte limpede şi de infrastructura bine pusă la punct: şezlonguri, umbrele, posibilitatea practicării sporturilor acvatice, hoteluri, camere de închiriat, taverne, cafenele şi restaurante.

Plaja Falassarna

Falassarna e una dintre cele mai bune plaje din Creta şi se află la marginea unei câmpii, lângă satul Platanos - 58 km vest de oraşul Chania. Pe plajă se găsesc şi câteva umbrele şi şezlonguri, dar în bună măsură Falassarna are o imagine idilică, fiind un loc liniştit şi foarte curat. În împrejurimi se găsesc câteva taverne şi spaţii de cazare.

Plaja Matala

Matala este una dintre cele mai renumite plaje ale Greciei, fiind localizată la 67 km sud-vest de Heraklion şi întinzându-se pe o suprafaţă de peste 300 de metri. Pe latura din dreapta a plajei se află o stâncă impozantă, în care sunt săpate peşteri ce serveau în anii 60 drept adăposturi pentru hipioţi. Un alt lucru de menţionat este că plaja era locuită în antichitate, atunci când localnicii au săpat peşterile din stânca de mai sus. Matala a fost cândva un sătuc de pescari, dar în prezent majoritatea locuitorilor lucrează în turism. În apropiere se află numeroase posibilităţi de cazare, un camping şi câteva taverne cu specific pescăresc.

Plaja Preveli

Preveli se află la 40 km sud de Rethymno, fiind cea mai frumoasă plajă asociată cu acest oraş din Creta, deoarece aminteşte de o lagună exotică. În fapt, e o adevărată oază cu palmieri, nisip fin şi ape verzi, cristaline. Râul Kourtaliotis se varsă în mare pe această plajă superbă, formând o deltă şi, automat, un peisaj de vis. La Preveli ajungi mergând pe jos, din parcarea Mânăstirii Preveli sau cu bărcile de pescari, care pleacă în mod regulat din Plakias şi Agia Galini.

Plaja Vai

Cunoscută drept Pădurea de Palmieri, frumoasa plajă Vai se află la 25 km est de Sitia şi 94 km est de Agios Nikolaos. Aici se află singura pădure sălbatică de curmali din Grecia, care se întinde pe o suprafaţă de 250 km pătraţi şi constă din 5.000 de palmieri, număr suficient pentru a o face cea mai mare pădure de acest fel din Europa.

Plaja Elafonisi

Elafonisi e o insuliţă conectată de Creta printr-un recif care poate fi traversat cu piciorul atunci când marea e calmă. Aflată la 82 km nord-vest de oraşul Chania, Elafonisi (în traducere, "insula căprioarei") e accesibilă cu barca din Paleohora sau cu maşina, din satul Vathi, până la un punct.

Plaja Balos

Balos (aflată la 60 km nord-vest de oraşul Chania) este una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei, fiind considerată de multă lume cea mai frumoasă din Creta. De pe dealurile ce o înconjoară, pare ca o lagună cu nisipuri albe şi apă limpede. Opus plajei se află o insulă stâncoasă, numită Gramvoussa, iar pe culmile acesteia se poate vizita un castel veneţian, de unde vei avea privelişti fabuloase asupra împrejurimilor. La Balos se ajunge doar cu o maşină 4×4, pe un traseu de ţară, din Kaliviani, un sat aflat în apropiere de Kissamos. Altfel, vizitatorii pot lua o excursie cu barca, din Kissamos.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 6024 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iunie 2018 18:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.