Mâna muzei de la statuia lui Mihai Eminescu a fost smulsă din nou
Foto: Foto Ştefan Bădiţă

Mâna muzei de la statuia lui Mihai Eminescu a fost smulsă din nou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-am săturat, dar nu am obosit să scriem despre mâna cu făclia aparţinând muzei lui Eminescu, din Parcul central ce poartă  numele poetului nepereche, mână ce dispare periodic, în preajma zilelor de 15 ianuarie şi 15 iunie. Vom scrie de fiecare dată când aceasta dispare, până când autorităţile ne vor oferi şi altceva decât promisiunea că vor amplasa acea mult dorită cameră de supraveghere ce ar avea menirea dacă nu să-l împiedice, măcar să-l demaşte pe maniacul care nu oboseşte să facă acest lucru. Nimeni nu mai ştie pentru a câta oară mâna aceea dispare. Ultima dată, autorităţile au lipit mâna în mai multe puncte, sperând că aceasta va fi mai greu de smuls. N-a fost aşa.

Ştirea recentei dispariţii (pe 21 decembrie) ne-a semnalat-o gălăţeanul Ştefan Bădiţă, un sudent inimos, care nu numai că a scris pe blogul său (http://stefanbadita.wordpress.com/), dar a şi postat pe Facebook informaţia şi ne-a adus fotografia la redacţie. Un gălăţean căruia îi pasă mai mult decât autorităţilor locale de această „pată pe umerii noştri”, cum o numea Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, adăugând: „Este monumentul cel mai vizitat din municipiu. Am profitat de fiecare dată şi am amintit, la fiecare 15 ianuarie şi 15 decembrie, despre acest subiect. Ultima dată, domnul preşedinte Chebac a promis că va asigura o cameră de supraveghere, ca să nu-i mai dăm de lucru domnului Gheorghe Andreescu, sculptorul care ajunsese să producă mâini în serie”.

Soluţia practică pe care o vede Ilie Zanfir – „Ar trebui ca acest monument să fie dat în consemn Poliţiei Comunitare”. Soluţia  ideală pe care o sugerează directorul Bibliotecii: „Una singură - să iubim opera lui Eminescu şi să preţuim monumentul care tocmai a împlinit 100 de ani”.

Soluţia propusă de studentul Ştefan Bădiţă –  un sistem de prindere cu filet, care să permită montarea mâinii cu făclia numai la sărbători.

Soluţia propusă de noi: amplasarea acelei camere de supraveghere permanentă şi închisoare pe viaţă pentru cel care mai îndrăzneşte să vandalizeze monumentul, cu eliberare condiţionată doar dacă învaţă toate poeziile lui Eminescu.

Citit 8973 ori Ultima modificare Vineri, 23 Decembrie 2011 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.