Katia Nanu - lansarea unui roman „de admirat”

Katia Nanu - lansarea unui roman „de admirat”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • O lume fabuloasă oglindită într-o lume incredibilă şi o carte de citit cel puţin de două ori
O să-ţi spun cât de bun romancier eşti după numărul şi calitatea prozatorilor prezenţi la lansarea ta de carte! Ieri, la Festivalul Axis libri al cărţii, ziarista şi prozatoarea Katia Nanu şi-a lansat din plin cartea – romanul „Registru de gardă”, Editura Naţional Bucureşti -, în prezenţa bunilor noştri prozatori gălăţeni, absenţi în parte la alte evenimente literare, dar şi a unora de la Iaşi.

Dintre cei care au vorbit ieri despre carte şi autoare, prozatorul Dan Plăeşu, primul cititor al manuscrisului, nu şi-a ascuns preţuirea pentru produsul finit: o carte „de admirat”, pe care a citit-o de altfel de două ori! Plăeşu a trecut în revistă o parte dintre atuuri: cartea, care evocă şi alcătuirea unui scenariu de film, aduce, pe lângă calitatea literară, întâmplări uimitoare, în care, de pildă,  „o crimă perfectă” de spital este cunoscută de toată lumea însă tăcerea este păstrată, un personaj care, deşi ţintuit în comă, aude şi adună secrete importante, dispare odată cu secretele sale, un altul îşi ţine tatăl mort la vedere pentru a-i încasa pensia, cineva moare chiar în liftul spitalului, în drum spre salvare. Autoarea a avut ocazia să cunoască din plin şi din nefericire lumea spitalelor (chiar în timpul lansării autoarea având pe cineva drag internat în spital…), dar Dan Plăeşu a recunoscut textului şi rutina ochiului de ziarist în selecţia subiectelor care colorează naraţiunea. Conchidem: lectură garantată –  „O să vă placă!” – ne-a avertizat Dan Plăeşu.

Prozatorul Theodor Parapiru, preşedintele Salonului literar „Axis libri”, remarca ieri că autoarea este „un nume bine constituit în jurnalistică şi literatură” (şi am spune că se poate scrie oricând şi invers…), care prinde lumea politicului şi socialului reflectată în cea specială a spitalului. În final, cartea „oferă o rezolvare extraordinară” care face lectorul să dorească reluarea de la capăt a lecturii, odată aceasta terminată.

Şi, susţine autoarea, orice asemănare cu realitatea politică şi medicală ar fi o coincidenţă. Rămâne s-o credem…   Lansarea de pe Aleea Domnească, printre prieteni, mulţi scriitori, ziarişti şi medici, fost răsplătită ieri cu o vreme frumoasă, „după inima autoarei”, după cum observa ieri directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, Zanfir Ilie.

Citit 11908 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.