„Casa etniilor” - gata într-un an şi jumătate!

„Casa etniilor” - gata într-un an şi jumătate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-un an şi jumătate, vom avea în sfârşit o „Casă a etniilor” gălăţene, pe strada Domnească la nr. 91, o clădire de patrimoniu în prezent degradată, în care a funcţionat ultima dată fostul sediu al gardienilor publici şi, până după Revoluţie, vechiul Muzeu de Ştiinţele Naturii.

Termenul le-a fost anunţat duminică reprezentanţilor etniilor gălăţene de către Laura Teodor, consilier la Compartimentul relaţii publice al Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, consilier care păstoreşte de ani buni relaţia cu organizaţiile minorităţilor naţionale din Galaţi. „Încă un proiect pe care Consiliul Judeţului îl implementează: este vorba despre Centrul Multicultural <Dunărea de Jos>. Se va crea o casă a minorităţilor naţionale despre care noi vorbim de aproape 16 ani… Va fi o casă nu numai a judeţului Galaţi, ci şi a Euroregiunii. Va fi un loc care, sperăm noi, după 18 luni, să devină practic, să ne permită să facem mai des astfel de întâlniri”, a anunţat reprezentanta CJ, la colocviul desfăşurat duminică în cadrul proiectului "ArtMUNDI" - Festival al Comunităţilor Etnice din Euroregiunea „Dunărea de Jos”.

Proiectul viitorului Centru Multicultural, gândit iniţial pentru Farmacia Ţinc, reprezintă un parteneriat al CJ şi Consiliul Local Galaţi, cu finanţare externă nerambursabilă câştigată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În clădire urmează să poată fi amenajate expoziţii cu obiecte din patrimoniul cultural al minorităţilor naţionale gălăţene, săli de spectacol şi conferinţe, valoarea totală a investiţiei, de la proiectare la execuţie, ajungând la aproximativ 6,5 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă peste 4,6 milioane lei. Consiliul Judeţului mai contribuie cu aproape 900.000 lei cofinanţare, iar cel local cu aproape 600.000 lei. Cheltuielile neeligibile şi suplimentare care vor fi suportate de CJ adaugă încă aproape 2,5 milioane lei viitoarei investiţii. Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), care cuprinde şi modernizarea unor străzi, reabilitarea Grădinii Publice, a Parcului Rizer, a Băii Comunale etc.

  • „Doi pe-un balansoar”…

Ca în titlul celebrei piese a lui William Gibson, în viitorul sediu sunt deja, ca principiu, doi locatari, care au însă interese comune, din moment ce unul a administrat deja proiecte euroregionale culturale în care au fost implicate etniile. Domnească 91 a fost gândit de vechea conducere a CJ ca un cartier general al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos”, organism cu personalitate juridică, care derulează toate proiectele comune euroregionale, asociaţie care, conform Actului constitutiv din 24 octombrie 2008, are sediul şi adresa oficială exact la această adresă. Fiind cu adresa în UE, asociaţia are astfel acces la finanţări internaţionale la care partenerii euroregionali din Republica Moldova şi Ucraina, fiind în afara Uniunii, nu au acces decât prin acest parteneriat. Iată deci că, deşi încă nereparat şi nelocuit, sediul este deja… funcţional, adică productiv. Aşteptăm deci deschiderea spaţiilor culturale care-i vor aduna la un loc pe minoritarii noştri, unii cu sedii nesatisfăcătoare, în acţiuni comune mai serioase.

Citit 7041 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2012 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.