Popasuri duhovniceşti la Dunărea de Jos/ Biserici istorice gălăţene - vetre de credinţă şi cultură
Foto: Foto: Maria Stanciu

Popasuri duhovniceşti la Dunărea de Jos/ Biserici istorice gălăţene - vetre de credinţă şi cultură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Cotidianul „Viaţa liberă” Galaţi vă invită, începând de sâmbătă, să pornim la pas într-un pelerinaj prin Biserici istorice gălăţene - vetre de credinţă şi cultură din judeţul Galaţi. Vom încerca să reflectăm jertfa unor vlădici, preoţi, protopopi, creştinii care s-au rugat şi au slujit cu secole în urmă în sudul Moldovei şi care, prin faptele lor alese, ne-au înscris în veşnicie. Vom călători geografic, istoric, cultural şi spiritual prin locurile de odinioară şi de astăzi care au constituit pentru oamenii de la Dunărea de Jos adevărate centre de cultură şi spiritualitate ortodoxă, centre de credinţă care, de sute de ani, ţin trează conştiinţa de neam şi ţară a poporului român. Aşezări care ne-au alinat „setea şi foamea de Dumnezeu” în această parte a ţării, cu pământ sfinţit de paşii Sfântului Apostol Andrei, încă din primul veac după Hristos.

Una dintre invitaţii va fi la istorica aşezarea monahală de la Cârlomăneşti, comuna Cerţeşti, veche vatră de credinţă de la 1445. În Cerţeşti ne vom opri o clipă la Biserica Ştefaniană, dar şi la Biserica „Serdaru” din Nicoreşti, tot ştefaniană, acum în plină restaurare. Vom porni apoi înspre satul Toflea, comuna Brăhăşeşti, unde la 1581, Tofle cel Bătrân ridica un schit, loc unde astăzi străjuieşte o biserică şi unde lucrarea filantropică este asigurată printr-un centrul social cu activitate susţinută de comunitate. Vom reveni în „codrii Ghenghii” din coasta satului Adam, unde încă din veacul al XVI-lea Icoana Maicii Domnului veghează şi, la vreme de secetă, ne aduce ploaie şi belşug. Loc unde, în 2006, Dumnezeu a voit să ne arate zidul Bisericii lui Adam Movilă, ridicată la mijlocul veacului al XVII-lea (1652) şi despre care se credea că este doar legendă.

La doar câţiva kilometri de aici, vom poposi în chilia Sfântului Rafail de la Bursucani, comuna Bălăbăneşti şi nu vom ocoli Dealul Zimbru, unde în ultimii ani a fost reînviat „Schitul Maicilor” (de la 1793), prin grija Arhiereului de la Dunărea de Jos. Ne vom bucura apoi de mireasma credinţei şi a florilor de tei de la Mănăstirea „Buciumeni”, loc în care au foşnit paşii primilor călugări încă de la sfârşitul veacului al XVI-lea. Vom păşi în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de la Torceşti, locaş care la inundaţiile din 2005, în clopotniţa sa a salvat multe suflete de la potop. Vom poposi, în itinerariul nostru, şi la aşezările monahiceşti din municipiile Galaţi şi Tecuci, vechi vetre de istorie, cultură şi credinţă.

Vom opri la „Kilometrul zero” al municipiului Galaţi, aflat în imediata apropiere a Mănăstirii - Fortăreaţa „Precista” (1647), la fosta Mănăstire „Mavromol”, astăzi biserică de mir. În altă zi, vom trece strada Domnească la Mănăstirea Sfântul Nicolae, unde vom sta la sfat cu „pribeagul Patriarh” Atanasie al III-lea Patelarie, exilat la Galaţi de otomanii care cuceriseră Constantinopolul, capitala fostului Imperiu Bizantin. Nu vom ocoli Mănăstirea „Metoc”, dar şi alte aşezări duhovniceşti, de referinţă.

Citit 1060 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 09:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.