O gălăţeancă, printre CEI MAI BUNI PICTORI ai lumii

O gălăţeancă, printre CEI MAI BUNI PICTORI ai lumii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Monica Turcu a fost selectată, alături de alţi nouă artişti plastici din toată lumea, ca finalistă a Premiilor Celeste de la Milano * Juriul a fost alcătuit din 15 curatori şi critici de artă internaţionali


Pictoriţa gălăţeancă Monica Turcu se numără printre cei zece pictori finalişti ai Premiilor Celeste – un concurs internaţional, care se desfăşoară anual şi la care se înscriu mii de artişti din toate colţurile lumii.

„Premiile se vor decerna pe 15 noiembrie, când se va organiza la Milano o expoziţie cu toate lucrările finaliste de la toate cele patru secţiuni. Nici nu mai contează dacă voi lua Marele Premiu sau nu. E un lucru nemaipomenit că lucrarea mea a fost selectată în finală de un juriu numeros –15 persoane – alcătuit numai din curatori şi critici de artă din toată lumea”, ne spune cu entuziasmul ei caracteristic, atunci când vine vorba de artă, Mona Turcu.

Invitată deja la două expoziţii internaţionale

Pe lângă faptul că va avea o lucrare şi va participa la o expoziţie de o asemenea anvergură, tocmai la Milano – capitala artelor – calificarea în finala Premiilor Celeste îi va aduce nenumărate oportunităţi şi deschideri spre noi etape ale carierei sale. La vernisaj vor fi prezenţi reprezentanţii mai multor galerii din lume care vor selecta artişti pentru expoziţii în toate colţurile lumii.

„În urma nominalizării printre cei zece finalişti am fost contactată de doi curatori, unul din Roma şi celălalt din Londra, care m-au invitat să particip cu lucrări la expoziţii. Este exact ceea ce-mi doream, o nouă deschidere în cariera mea, un alt nivel. Nu mi-am dorit să mă înscriu la un concurs unde aş fi fost sigură că voi obţine un premiu, ci m-am uitat şi la cine face selecţia, şi la cât de bune au fost lucrările premiate în anii anteriori. Nu vreau să mă mint câştigând hârtii, ci vreau să ştiu exact care este stadiul căutărilor mele artistice”, ne mai dezvăluie pictoriţa.

Curajul de a veni cu lucruri noi

Întrebată de ce crede că a fost selectată printre finalişti, Monica Turcu ne-a răspuns prompt că, în arta contemporană, experimentele sunt foarte apreciate, iar artiştii sunt aşteptaţi să vină cu ceva nou: „Lucrarea trebuie să conţină altceva, să se vadă că ai curaj să abordezi tehnici variate, că ai îndrăzneală în ideile pe care le transmiţi”.

„Am avut un fiu, am avut suflet”

Despre Monica Turcu am mai scris şi în urmă cu doi ani, când a câştigat Marele premiu la un concurs din Verona, performanţă reeditată şi anul trecut. Mi-a povestit atunci că, deşi s-a văzut de mică lângă şevalet, abia la 36 de ani a reuşit să-şi împlinească visul, în momentul înfiinţării secţiei de arte plastice la „Dunărea de Jos”. Cum cariera sa în acest domeniu a început destul de târziu, a avut mereu tendinţa să ardă etapele, motiv pentru care s-a dedicat trup şi suflet artei sale. Rezultatele se văd: lucrările sale sunt izvorâte dintr-o pasiune greu de stăvilit, spun o poveste care nu poate fi trecută cu vederea de cel mai pretenţios ochi critic.

Lucrarea care se numără printre finalistele competiţiei se numeşte „Am avut un fiu. Am avut suflet” şi îmbină, într-o ingenioasă tehnică a colajului, fotografia veche cu pictura”.

„Uitându-mă pe nişte fotografii vechi de familie, mi-a atras atenţia expresia feţei unei femei. Am întrebat-o pe mama mea ce e cu ea. Mi-a povestit că-şi pierduse fiul în război cu câteva zile înainte să fie făcută poza. M-a impresionat aerul acela că trăia în altă lume, că existenţa pentru ea luase sfârşit, odată cu cea a copilului ei. M-am gândit la câte femei sunt pe lumea asta care trăiesc din inerţie, fără niciun chef să mai meargă mai departe, captive între cele două lumi”, ne pune în temă artista plastică.

Detalii despre concurs, despre juriu şi despre lucrările finaliste se pot afla şi pe site-ul www.celesteprize.com/celesteprize2014/.

CITEŞTE ŞI: Gălăţeanca Monica Turcu a câştigat Marele premiu la Bienala de la Verona

Citit 2966 ori Ultima modificare Joi, 23 Octombrie 2014 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.