Doi poeţi la Axis Libri: Angela Ribinciuc şi Viorel Dinescu, în două cărţi noi

Doi poeţi la Axis Libri: Angela Ribinciuc şi Viorel Dinescu, în două cărţi noi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O poetă şi un poet, ambii cu volume noi, au fost înconjuraţi de prieteni, la ultima lansare de la Salonul literar Axis Libri al Bibliotecii „V. A. Urechia”. Cu două volume de versuri proaspete au venit poeta şi jurnalista Angela Ribinciuc, aflată acum la al treilea volum – „Viaţa începe mereu”, Editura Axis Libri Galaţi 2014, şi poetul prolific, cu multe volume la activ, şi profesorul de matematică Viorel Dinescu, cu volumul de versuri „Clipa îndoielii” – Editura „Fundaţia Scrisul Românesc”, Craiova, 2014.

„Pe puntea inefabilă dintre poezie şi proză, Angela Ribinciuc observă sensibil şi comunică prin eleganţa delicată a cugetării în care fulgeră imagini lirice asemenea exploziilor solare”, spune scriitorul Theodor Parapiru, moderatorul înâlnirilor de la Salon. Profesorul Parapiru a scris şi prima prefaţă a cărţii şi, lucru puţin obişnuit, există şi o a doua prefaţă, semnată de cunoscutul critic şi promotor cultural de la Iaşi, poet, eseist, traducător redactor la reviste culturale bune, Marius Chelaru.

Criticul gălăţean A. G. Secară rămânând, cu modestia cunoscută, să semneze o prefaţă-postfaţă – a treia! – a cărţii. „Da, nu cred că am cunoscut pe cineva cu mai mulţi prieteni decât Angela Ribinciuc”, îşi începea Secară pre-posfaţa dedicată jurnalistei care întreţinea traficul prin adolescenţa anilor trecuţi la „Viaţa liberă”, câştigătoare a peste zece premii literare, printre care şi Marele Premiu al Concursului naţional de poezie „Porni Luceafărul…”, Ipoteşti.

 

 

Scriitorul Viorel Dinescu are o activitate remarcabilă, este recunoscut ca poet în peisajul poetic naţional, dar şi peste Prut, unde o cronică apărea, chiar în ziua lansării de la Galaţi, în cunoscuta revistă culturală „Literatura şi Arta” de la Chişinău – observa moderatorul Parapiru.

Autorul „a apărut ca un talent robust, apoi ca un om de viziune, iar acum avem de-a face cu o carte cu care maturitatea lui se exprimă cu abordarea unor subiecte esenţiale prin subtilitatea lor », a mai spus prezentatorul. Au vorbit mulţi despre cărţi, iar scriitorul Dan Plăeşu a evocat pepiniera de scriitori de la „Viaţa liberă”.

Elegant, poetul Dinescu a citit din volumul poetei, dar nu a vorbit despre propria sa carte, lăsând-o „să se prezinte singură”. Şi, pentru că uneori se spun prea multe, poetul Corneliu Antoniu a criticat şi „limba de lemn” a unor vorbitori de la lansările de carte.

Citit 1560 ori Ultima modificare Luni, 27 Octombrie 2014 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.