Gălăţenii PREMIAŢI la Festivalul Naţional de Comedie

Gălăţenii PREMIAŢI la Festivalul Naţional de Comedie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De două ori "ura!" pentru Petronela

Urcând pe scenă, pentru a-şi primi premiul pentru cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului Naţional de Comedie, Petronela Buda a vorbit despre echipa cu care a jucat în piesa regizată de Cristi Gheorghe, pentru regia căreia acesta a primit Premiul „Mihai Mihail”.

Actriţa speră într-un succes în ţară, cel puţin, al spectacolului aplaudat de gălăţeni: „Am lucrat la el cu multă pasiune şi mult entuziasm şi cred că merită să fie apreciat”, a spus premianta. După ce a luat, pentru al doilea an consecutiv, acelaşi premiu foarte mare - pentru cea mai bună interpretare feminină - puteam bănui că pentru actriţa Petronela Buda lucrurile au intrat într-o obişnuinţă plictisitoare. Dar nu, poate se va obişnui cu invidiile inerente, însă obţinerea, iarăşi, a marelui premiu, i-a adus o binemeritată bucurie unei actriţe excelente, care joacă şi în condiţii grele, de pildă atunci când are probleme de sănătate, şi care, la fel ca mulţi tineri şi seniori ai teatrului nostru, ştie să fie alături de ceilalţi şi de proiectele lor. Aşa cum s-a întâmplat atunci când a jucat în primul film de lung metraj gălăţean, cel al lui Ciprian Braşoveanu.

Lulu merita şi un premiu de popularitate

Anunţarea premiului pentru cel mai bun actor într-un rol secundar a stârnit ovaţii, deşi distincţia mergea... la Botoşani! Însă „împricinatul” nu era altcineva decât „Lulu”, actorul Ioan Creţescu, care a jucat mulţi ani pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, înainte să emigreze în nordul ţării, într-o echipă în care spune că s-a integrat bine, căci mai lucrase acolo şi înainte de Galaţi, unde devenise unul dintre actorii de comedie favoriţi publicului.

Premiul de anul acesta a fost obţinut pentru rolul din spectacolul „Avarul” al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, spectacol montat de gălăţeanul Cristi Gheorghe şi recompensat şi pentru jocul actorului din rolul principal - Bogdan Muncaciu.

Lulu nu ne-a uitat! Nici în dedicaţie: „Acest premiu am să-l dedic în trei părţi - părinţilor mei, Teatrului Mihai Eminescu”, pe care îl preţuiesc şi îl iubesc necondiţionat, şi Teatrului „Fani Tardini”, pe a cărui scândură am visat şi am făcut primii paşi.” La Botoşani, Lulu lucrează şi în spectacole independente, asfel încât nu se ştie sub ce „steag” va obţine următoarele premii…

Cristi Gheorghe, premiat în decorul piesei în care a debutat

Actorul Dan Condurache a citit un laudatio atunci când a oferit, pe scenă, distincţia instituită la festivalul trecut, Premiul „Mihai Mihail”. Cuvintele erau însă ale regizorului Ion Sapdaru, membru al juriului, aflat deja în drum spre Riga, unde trebuia să monteze un spectacol: Mihai Mihail „a fost o fire olimpiană, un artist înzestrat cu har de la Dumnezeu, dar şi cu o generozitate rar întâlnită. A fost un soldat devotat total Thaliei, căreia i-a dăruit toată viaţa sa şi, în cele din urmă, inima.” Premiul „răsplăteşte talentul, dar şi devotamentul necondiţionat faţă de teatru. Laureatul din această seară este copilul care a crescut sub ochii lui Mihai Mihail, copilul care cunoştea mai bine cotloanele acestei clădiri decât pe cele ale casei părinteşti”, „un actor admirabil, cu care Mihai Mihail, şi nu numai el, s-a mândrit”: actorul, regizorul şi managerul Teatrului Dramatic, Cristian Gheorghe, pentru rolul din spectacolul "Cerere în căsătorie", montat la teatrul nostru.

„Nu este un premiu, este o onoare”, a spus la rândul său premiatul, care a adăugat că pe scenă era chiar decorul dintr-o piesă în care a debutat, copil fiind: „Aveam vârsta fiului meu, şapte ani, când am călcat pe această scândură, într-o scenă în care ţarul Ivan cel Groaznec era jucat de Mihail Mihail. Nimic nu este întâmplător…!”

Citit 667 ori Ultima modificare Duminică, 02 Noiembrie 2014 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.