CULTURA, fără graniţe: Scriitorul tecucean Vasile Ghica, tipărit de francezi

CULTURA, fără graniţe: Scriitorul tecucean Vasile Ghica, tipărit de francezi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriitorul şi profesorul tecucean Vasile Ghica a fost tipărit în franceză, în traducerea gălăţeanului Constantin Frosin, chiar la o editură pariziană, Le Brontosaure. "Entre les griffes du rire" (În ghearele râsului) - o carte de aforime, cu o prefaţă semnată de Jean-Paul Gavard-Perret şi referinţe critice de Paul van Melle, din Bruxelles, care spune că aforismele tecuceanului sunt „demne de un La Bruyere sau un La Rochefoucauld”, Nicholas Catanoy, din Germania, care mărturiseşte că „pilulele de înţelepciune” în doze homeopatice ale lui Ghica „mi-au făcut deliciul”, soprana Angela Gheorghiu, care găseşte aici „o sinteză de luciditate, gravitate şi umor” sau Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române, care scrie că aforismele conjudeţeanului nostru ne oferă „înţelepciunea cea de toate zilele”.

Premiat în lume

Tecuceanul este, de ceva vreme, pe cai mari: a smuls anul trecut premiul unui festival internaţional literar din Italia - Menţiunea specială a juriului, la secţiunea Concurenţi străini, la cea de-a IV-a ediţie a Concursului Internaţional Premio Internazionale per l’Aforisma “Torino in Sintesi”, acordat de Asociaţia Italiană pentru Aforism din Torino. Anul trecut, a fost publicat şi în „Antologia dell aforisma”. Dar şi Premiul de Onoare la Festivalul Internaţional al Aforismului, între 1.362 de poeţi şi autori de aforisme din 21 de ţări, premiu acordat anul trecut tocmai în Liban.

Absolvent de filologie la Iaşi, Ghica a fost remarcat cândva, la debut, chiar de criticul Şerban Cioculescu, în "România liberă", ca acum să păşească mereu peste graniţe: talentul îi dă pe-afară. Înainte de Revoluţie, primul său volum apărea, la „Junimea” ieşeană, în nu mai puţin de 100.000 de exemplare, iar acum bântuie lumea prin internet.

Iată şi o mostră de aforism: „Plăteşte un critic să te înjure. Şi vei avea mulţi cititori.” Cât despre glumele din colecţia sa, iată una: „Deci dv. ,doamnă, la cei 99 de ani, nu mai aveţi duşmani?” „Nu mai am, părinte!” „I-aţi iertat pe toţi?” „Nu, au murit, nenorociţii dracului!”

Citeşte şi: TECUCIUL CULTURAL/ Începe Festivalului Naţional de Poezie "Costache Conachi"

Citit 987 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 23:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.