UNDE NE PETRECEM TIMPUL LIBER/ Sfârşit de săptămână PLIN la Festivalul "Leonard"

UNDE NE PETRECEM TIMPUL LIBER/ Sfârşit de săptămână PLIN la Festivalul "Leonard"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vineri şi sâmbătă continuă serile de jazz şi blues, iar duminică sunteţi aşteptaţi la "Gala tinerelor voci de operă"


Concertele maraton din cadrul Festivalului "Leonard" care propune şi trei zile de "Jazz&Blues la Dunăre” continuă să încânte publicul gălăţean şi vineri şi sâmbătă, pe 14 şi 15 noiembrie, atunci când vor urca pe scenă nume mari din Austria, Croaţia, Germania Bulgaria şi România. Nici duminică nu se aşterne liniştea pe această scenă, pentru că atunci săptămâna se va încheia cu "Gala tinerelor voci de operă".

Harry Tavitian: "Aştept cu bucurie să mă întâlnesc cu publicul din Galaţi"

Gălăţeanca Irina Popa cu „The Sinners" - Iulian Vrabete, Relu Biţulescu şi Cornel Cristei - vor  deschide seara de spectacol de astăzi, 14 noiembrie. Irina este una din speranţele mari ale jazz-ului vocal românesc şi obişnuită cu scena încă de la vârsta de cinci ani. Alături de grupul “The Sinners” a debutat în 2012, când trupa lor a luat fiinţă cu ocazia participării la Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu.

Din capitală, pe aceeaşi scenă de la Galaţi va urca şi grupul vocal „Jazzapella” format din trei fete şi trei băieţi, extrem de talentaţi, care şi-au creat propriul mod de interpretare, pendulând cu graţie între jazz, pop, muzică de film şi chiar compoziţii originale. Formaţia este condusă de Zoltán András, pe care iubitorii muzicii îl cunosc drept solist al trupei Sarmalele Reci.

Cel mai aşteptat moment al serii este apariţia lui Harry Tavitian (foto 1), cel mai important jazzman român contemporan, însoţit de Cserey Csaba, percuţionist român. „Îmi amintesc cu plăcere concertele de la Galaţi de la începuturile carierei mele (între anii 81 - 85, la Casa de Cultură a Studenţilor) apoi primele trei ediţii ale Festivalului de Jazz (1988-1990) şi un jam-session de pomină pe vapor, la Festivalul din ‘90. Aştept cu bucurie să mă reîntâlnesc cu publicul din Galaţi. Îl voi avea ca partener pe prietenul meu, percuţionistul sătmărean Cserey Csaba – în premieră la Galaţi”, a declarat simpaticul Harry Tavitian.

Muzică de calitate va aduce la Galaţi şi Christiana Uikiza Band (foto 2). Cântăreaţa cu origini româneşti care locuieşte la Vienna, face cu uşurinţă slalom muzical printre jazz, folk, pop şi soul. Cu o voce ce cuprinde cinci octave, Christiana este şi una din puţinele cântăreţe care şi-a perfecţionat aşa zisul “whistle register” (registru şoptit), performanţă foarte greu de atins.

Sâmbătă - jazz de calitate, tot de peste hotare

Swing, jazz, gospel sunt doar câteva din genurile muzicale abordate de Orchestra Teatrului "N. Leonard" din Galaţi, în ultima seară a de „Jazz&Blues la Dunăre”. Apoi vor concerta „Irina Sârbu & Puiu Pascu Trio”, cu un repertoriu alcătuit din piese cunoscute de jazz, samba bossa nova, tango argentinian etc. Originală este, însă, interpretarea, de fiecare dată spectaculoasă prin expresivitate, improvizaţie, imaginaţie, demonstraţie de virtuozitate, tehnică solo şi de grup.

Din Germania, se va prezenta în faţa publicului gălăţean şi Nicolas Simion, de naţionalitate română, dar stabilit în Germania. A lansat numeroase albume, a colaborat cu prestigioşi muzicieni de jazz, iar, în prezent, este unul dintre cei mai apreciaţi saxofonişti şi compozitori din Europa. Pe lângă jazz şi-a dezvoltat o pasiune şi pentru muzica contemporană. 

Ultimul care va urca pe scenă va fi Vasko the Patch (foto 3), unul dintre cei mai faimoşi bluesmani din Bulgaria. Vocalist care se acompaniază şi cu muzicuţa, chitara sau tobele, are o atitudine hippie, protestatară, fiind o figură controversată.

Duminică – Gala tinerelor voci de operă

Duminică, soliştii şi orchestra Teatrului Muzical ne oferă un spectacol extraordinar - „Gala tinerelor voci de operă”. Sub bagheta dirijorului Sorin Oancea, sopranele Adelina Diaconu, Cristina Radu, mezzosopranele Lăcrămioara Crihană şi Florentina Soare, tenorii Alexandru Aghenie, Florin Bobei, Şerban Hristache, Adrian Mărgineanu şi Florentin Vasopol şi baritonul Florin Petre vor interpreta arii celebre din operele lui Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Camille Saint Saens.

Întreg spectacolul va fi atent coordonat de maestrul Vasile Moldoveanu, marele tenor român care, în timpul regimului comunist, a fost nevoit să stea departe de ţară timp de peste patru decenii.  Acesta i-a "antrenat" pe tinerii solişti gălăţeni în cadrul cursurilor de măiestrie vocală desfăşurate, săptămâna aceasta, tot sub auspiciile Festivalului "Leonard". 

Preţul întreg al unui bilet este 32,40 de lei, redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10,80 lei, iar tichetul cu reducere pentru grupuri costă 21,60 de lei.

Citeşte şi: Trei zile de jazz şi blues la Teatrul Muzical

 

Citit 767 ori Ultima modificare Joi, 13 Noiembrie 2014 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.