MONUMENTELE ISTORICE gălăţene, semnalate după NOUL ORDIN al ministrului

MONUMENTELE ISTORICE gălăţene, semnalate după NOUL ORDIN al ministrului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ordinul ministrului Culturii privind informarea cetăţenilor despre importanţa clădirilor de patrimoniu era deja o revendicare făcută edililor de către Direcţia Judeţeană de Cultură, a declarat directorul instituţiei, Cătălin Negoiţă: „Am şi anticipat acest Ordin al ministrului. Noi am propus încă de acum un an şi jumătate ca monumentele istorice să cuprindă, pe lângă inscripţia cerută [până acum] de lege, inclusiv un mic istoric al casei respective. Iată că Ministerul a venit în sprijinul nostru". Ordinul nr. 2.815, din 28 noiembrie 2014, „a ajuns la noi, noi am înştiinţat toate primăriile din judeţ, inclusiv Primăria municipiului Galaţi. Am purtat o discuţie cu purtătorul de cuvânt al primarului şi am înţeles că s-a creat o comisie care va gestiona acest subiect”, a precizat Negoiţă, fapt deja publicat de "Viaţa liberă".

Reprezentanţii Direcţiei vor avea o întâlnire cu cei ai Primăriei, urmând ca acţiunea de marcare să se desfăşoare pe etape. În oraşul Galaţi sunt 111 monumente istorice, iar în restul judeţului alte 154; sigur că nu le vor putea face pe toate odată.

Cătălin Negoiţă a mai spus că visează şi la împlinirea unei dorinţe mai vechi: în urmă cu un an şi jumătate, a purtat o discuţie cu city-managerul municipiului, Aurel Vlaicu, despre "marcarea acelor paşi verzi de pe străzile principale ale oraşului, care să facă un traseu şi să te ducă la principalele monumente istorice”.

Noile inscripţii vor cuprinde în maxim 20 de cuvinte, în română, engleză şi franceză, informaţii despre clădirea respectivă: când a fost construită, de cine sau ce personalităţi au locuit acolo, sau dacă au găzduit sedii de instituţii; de exemplu, clădirea Bibliotecii „V. A. Urechia” a fost înainte Palatul Comisiei Europene a Dunării. Descrierea monumentului va fi făcută de specialişti, fie de la Direcţie, fie de la Muzeul de Istorie. Căci degeaba ai clădiri importante, dacă nu cunoşti nimic despre ele!

Citit 857 ori Ultima modificare Joi, 29 Ianuarie 2015 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.