2014, un an bun pentru Biblioteca judeţeană gălăţeană: "V. A. Urechia" - Deschidere regională şi internaţională
Foto: Imagine de la Consiliul Ştiinţific al Bibliotecii

2014, un an bun pentru Biblioteca judeţeană gălăţeană: "V. A. Urechia" - Deschidere regională şi internaţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biblioteca judeţeană „V. A. Urechia”, care administrează un patrimoniu de 850.000 de documente, de la cărţi de ultimă oră, la CD-uri şi colecţii de patrimoniu, a avut în 2014 un an foarte bun. Dintre principalele direcţii stabilite, cu sprijinul Consiliul judeţului şi al Consiliului Local Galaţi, se remarcă continuarea deschiderii regionale, naţionale şi internaţionale.

Pe lângă organizarea tradiţionalului de acum Festival al cărţii Axis Libri la Galaţi, participare la saloane de carte la Chişinău şi invitarea scriitorilor şi editorilor basarabeni la târgul gălăţean de carte, cu o editură proprie vizibilă naţional prin cărţi şi publicaţii care leagă nume cunoscute de creatori din ţară şi diaspora, cartea românească a trecut Prutul la propriu! Astfel, pe lângă cele trei filiale proprii din municipiu şi coordonarea a 64 biblioteci din judeţ, la nivelul euroregiunii, Biblioteca a dezvoltat o reţea de biblioteci publice, în şapte filiale, cu minim 3.000 de volume fiecare – cinci în Republica Moldova şi două în Ucraina. De altfel, şi în aprilie 2013, managerul bibliotecii gălăţene primea, pentru stăruinţa de a construi „poduri de cărţi”, recunoaşterea românilor de peste Prut, prin Premiul Naţional GALEX oferit de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, „pentru cel mai generos mecena al bibliotecilor şi pentru deschiderea şi completarea colecţiilor filialelor de carte românească în Republica Moldova”.

79 de legături!

În cadrul sistemului naţional de biblioteci, „V. A. Urechia ” a încheiat acorduri de colaborare şi parteneriate, precum cel cu Biblioteca Naţională a României, cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă“ din Chişinău, „pentru promovarea şi valorificarea culturii scrise prin mijloace profesionale specifice în context naţional şi euro-regional”, prin schimburi culturale, ştiinţifice şi profesionale, susţinere reciprocă şi participarea comună la proiecte internaţionale şi regionale.

Îţi ia destul timp chiar şi numai să le numeri! Din cele 79 protocoale şi parteneriate semnate anul trecut, menţionăm pe cele cu instituţii de stat administrative şi culturale, agenţii, facultăţi din Galaţi şi Bucureşti, asociaţii şi fundaţii, edituri, mass-media, asociaţii ale etniilor gălăţene etc. Rezultatul se vede în bogăţia manifestărilor de la sediile bibliotecii!

Pe 27 octombrie 2014, a avut loc şi deschiderea oficială a Cursurilor de formare profesională din cadrul Centrului Regional de formare profesională, cu participarea bibliotecarilor din comunele judeţului.

Un sediu nou, cu finanţare europeană

Unul dintre proiectele ambiţioase pe termen lung este construirea unui sediu nou cu finanţare europeană: o Bibliotecă Regională, în Parcul Cloşca (zona Inelului de Rocadă). "Imperativul major pentru etapa următoare” rămâne construirea, tot cu fonduri europene, a unui Biblioteci Metropolitane/Regionale, care să acopere şi judeţele Brăila şi Tulcea.

Un alt proiect este şi organizarea unui Festival de carte itinerant Axis Libri Galaţi – Chişinău – Odessa, care să extindă astfel târgul de carte anual de la Galaţi. Proiectul, intitulat sugestiv „AXA CĂRŢII”, ar uni Galaţiul de Cahul, Chişinău, Giurgiuleşti, Reni, Ismail, unde există filiale bibliotecii gălăţene, cu Bucureştiul şi, „din acest an, Galaţi-Odessa prin desfăşurarea de festivaluri de carte şi în Chişinău şi Odessa, înfiinţarea de noi filiale şi achiziţionarea unui server puternic care să permită susţinerea unei baze de date comună, creându-se astfel o platformă de interacţiune între diaspora culturală şi ştiinţifică română de peste hotare şi comunitatea de acest tip din România în vederea promovării patrimoniului istoric şi cultural naţional”, se arată în raportul de management al Bibliotecii.


Citit 666 ori Ultima modificare Joi, 26 Februarie 2015 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.