Sinteza artei şi arhitecturii brâncoveneşti. Expoziţie la Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină
Foto: Foto: arhivă EDJ

Sinteza artei şi arhitecturii brâncoveneşti. Expoziţie la Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Arhitecţilor din România a vernisat, luni după-amiază, 27 aprilie, la Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos, expoziţia "Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă".

"Expoziţia este alcătuită din 42 de panouri format 70x100 cm, care sintetizează şi ilustrează prin imagine şi text ce este arta şi arhitectura brâncovenească, cum s-a născut aceasta şi, mai ales, modul în care arta brâncovenească continuă prin moştenirea de care beneficiem astăzi", informează biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La vernisarea expoziţiei au participat Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, arhitecţi - membri ai Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Dunărea de Jos, muzeografi, profesori de teologie şi alte personalităţi din domeniu, cărora li s-au adăugat 24 de profesori de gimnaziu şi liceu din Găgăuzia, aflaţi în excursie la Dunărea de Jos.

În deschidere, chiriarhul locului a spus că “expoziţia de excepţie închinată arhitecturii, culturii şi moştenirii brâncoveneşti în artă reprezintă modul în care Sfântul Constantin Brâncoveanu a reuşit să sintetizeze şi să imprime stilului brâncovenesc credinţa ortodoxă bizantină, spiritualitatea locală şi elemente împrumutate de la alte biserici, chiar occidentale. Arta brâncovenească este, fără îndoială, icoana frumuseţii casei, a bisericii şi a spaţiului public din timpul Sfântului Voievod Martir, făcând prin aceasta din suflet, din ţară, din Biserică şi din cultură o icoană a speranţei şi a frumuseţii care trebuie să ne reprezinte pe toţi!".

Au urmat scurte alocuţiuni, după care oaspeţii au vizitat capela şi sălile de expoziţie ale Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos.

Expoziţia "Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă" poate fi vizitată în Sala de Expoziţii temporare a muzeului până pe 10 mai 2015.


Citit 936 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2015 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.