SUPERSTIŢII şi OBICEIURI din noaptea de SFÂNTUL ANDREI

SUPERSTIŢII şi OBICEIURI din noaptea de SFÂNTUL ANDREI
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Noaptea de Sf. Andrei, din 29 spre 30 noiembrie, este considerată magică, datorită zecilor de tradiţii şi superstiţii româneşti. Cele mai multe dintre acestea au legătură cu măritişul fetelor tinere, dar şi cu protecţia împotriva spiritelor rele, care se dezlănţuie după miezul nopţii.

Noaptea ritualurilor de dragoste

De zeci de ani, există superstiţia că, în această noapte, fetele tinere îşi pot vedea ursitul sau pot afla când vor deveni neveste, folosind diferite metode. Fetele care voiau să-şi vadă ursitul preparau, din apă, făină şi sare în cantităţi egale, măsurate cu o coajă de nucă, „turta de Indrei”. După ce mâncau jumătate, iar cealaltă era pusă sub pernă până dimineaţă, tinerele îşi vedeau în vis ursitul, venind să le dea apă.

Pentru a afla cum va fi viitorul soţ, fetele mergeau seara la gard şi puneau mâna pe unul din pari. De la acesta numărau încă nouă pari şi cum ajungeau la al nouălea, legau de el o aţă roşie. A doua zi, mergeau să vadă parul ales, apreciind cum va fi viitorul soţ. Dacă parul era drept şi neted va fi tânăr, dacă parul avea coaja groasă, va fi bogat, iar dacă era scurt şi noduros, va fi văduv.

Ca să afle dacă se vor mărita curând, femeile făceau un colac din aluat dospit, în mijlocul căruia puneau un căţel de usturoi. După aceea, îl lăsau timp de o săptămână la loc călduros. Dacă usturoiul încolţea, fata avea noroc.

O altă metodă prin care poate fi văzut chipul ursitului este aceea de a arunca într-un pahar cu apă neîncepută o verighetă sfinţită de preot.

Usturoiul alungă strigoii

Usturoiul este un aliment miraculos în noaptea de Sf. Andrei. Oamenii mănâncă o turtă înmuiată în usturoi sau alte mâncăruri cu usturoi, ung cu acesta pragul uşii, ferestrele şi poarta, pentru a evita ca strigoii să intre în casă şi să provoace nenorociri.

Se mai spune că, în această noapte, fetele păzeau usturoiul ca să nu fie furat de strigoi. Astfel, se adunau la o casă mai mulţi flăcăi şi fete mari, ca să petreacă toată noaptea. Tinerele erau atente ca nu cumva să li se fure din usturoi, pentru că nu le-ar fi mers bine. În zori, fiecare fată îşi lua usturoiul şi-l ducea la biserică, apoi îl punea acasă la icoane. Usturoiul acela era numit „de dragoste”.

Ce spun superstiţiile

Ziua de Sf. Andrei marchează începutul iernii şi, tocmai de aceea, oamenii nu lucrează, pentru a le merge bine tot anul. Se spune că cine munceşte în această zi este chinuit de strigoi şi are vise urâte. Pe lângă asta, nu se dă nimic de împrumut şi nu se scoate nimic din casă, ca să nu se fure ceva din câmp sau alte lucruri importante. Dorinţa de a te căsători sau însănătoşi se serbează cu post negru. Copiii pun crengi de copaci roditori în apă, ca să înflorească şi să sorcovească cu ele de Anul Nou.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sf. Andrei arată cum va fi iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin, iarna va fi blândă.

Sursa foto: occidentul-romanesc.com

Citit 4347 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 13:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.