29 iulie, ZIUA IMNULUI NAȚIONAL. Sărbătoarea unui simbol al românilor

29 iulie, ZIUA IMNULUI NAȚIONAL. Sărbătoarea unui simbol al românilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Antepenultima zi a lunii iulie are o semnificaţie aparte pentru simbolurile naţionale româneşti, pe 29 iulie fiind sărbătorită Ziua Imnului. A fost marcată oficial prin Legea 99 din 29 iulie 1998, dar rădăcinile şi semnificaţia imnului "Deşteaptă-te române" pentru istoria naţiunii au o vechime de peste un secol şi jumătate, versurile lui Andrei Mureşanu (poemul "Un răsunet") pe melodia lui Anton Pann fiind motorul care i-a însufleţit pe revoluţionarii de la 1848, dar şi pe cei de la 1859. A fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848, versurile fiind publicate în premieră în ediţia din 29 iulie 1848 a suplimentului literar "Foaie pentru minte, inimă şi literatură".

În cinstea simbolului sărbătorit astăzi, veteranii gălăţeni vor desfăşura o serie de activităţi, la monumentele de pe raza judeţului, dar şi la sediul Cercului Militar.

"Filiala judeţeană "Cultul Eroilor - General Alexandru Cernat" Galaţi, prin subfilialele "Mareşal Alexandru Averescu" de la Pechea şi Tecuci, organizează manifestări culturale, depuneri de coroane la monumentele din localităţile respective, în cinstea imnului pe care Nicolae Bălcescu l-a denumit o adevărată "Marseilleză românească", ce a însufleţit în orice împrejurare poporul român", ne-a transmis col. (r) Ticu Lungeanu, reprezentant al Consiliului Director al Filialei Judeţene "Cultul Eroilor" Galaţi.

Citit 3870 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.