Bujorenii se pregătesc de poezie. Miercuri ÎNCEPE Festivalul Naţional ”Grigore Hagiu”
Foto: În imagine, Grigore Hagiu

Bujorenii se pregătesc de poezie. Miercuri ÎNCEPE Festivalul Naţional ”Grigore Hagiu”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Festivalul Naţional de Poezie „Grigore Hagiu” se va desfăşura miercuri, 28 septembrie în oraşul Târgu Bujor.  Tradiţionala întâlnire a poeţilor omagiază personalitatea lui Grigore Hagiu (27 septembrie 1933, la Târgu Bujor - 1 februarie 1985, la Bucureşti), o sărbătoare a oraşului care l-a dat literaturii române pe poetul stins la numai 52 de ani. Wikipedia rezumă: „a fost un poet român, din generaţia antiproletcultistă a resurecţiei şi paradoxismului.” Prieten cu poetul Nichita Stănescu, Grigore Hagiu este una dintre personalităţile de patrimoniu ale oraşului, alături  de generalul Eremia Grigorescu, numele său fiind primit de o şcoală gimnazială şi de biblioteca din localitate.

Festivalul ţine o zi şi este organizat de Societatea Scriitorilor „C. Negri” din Galaţi, reprezentanţa pentru Galaţi şi Tecuci a Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, revista de Cultură “Porto Franco”, A.R.P.E. şi Casa de Cultura a Sindicatelor Galaţi, în colaborare cu Primăria oraşului Târgu Bujor, Biblioteca orăşenească şi Şcoala Generală “Grigore Hagiu”, din localitate.

Programul manifestării începe cu slujba de pomenire a poetului bujorean, săvârşită la „Adormirea Maicii Domnului” de la ora 10,00. De la ora 11,30, la Biblioteca „Grigore Hagiu” vor fi evocări, se vor depăna amintiri, va fi vernisată o expoziţie de carte şi vor avea loc lansări de carte. De asemenea, vor fi lecturi publice susţinute de poeţii invitaţi.

Un moment special îl va constitui Decernarea Premiului „Cartea Anului”, programat pentru ora 12,30. 

Vor urma vizitarea Casei Memoriale „Grigore Hagiu” şi “Eremia Grigorescu” - ora 13,00, precum şi o vizită la Şcoala Gimnazială “Grigore Hagiu” - întâlnire cu profesori şi elevi, evocare de amintiri, autografe împărţite de scriitori, dialoguri între generaţii, începând cu ora 13,30.

Tot în şcoala care poartă numele poetului se vor decerna diplomele „Prietenii lui Grig”, urmată de spectacol de muzică şi poezie „Toamna Poetului”, susţinut de elevii şi cadrele didactice ale şcolii.

În foto, poeţii Ana şi Grigore (în stânga imaginii) Hagiu,

împreună cu sora poetului, pictoriţa Gina Hagiu Popa (Sursa foto: dipse.ro)

În imaginea de mai jos, placa comemorativă a poetului,

pe clădirea din str. Constantin Stahi nr. 16, Bucureşti, în care a locuit o vreme

Citit 1793 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2016 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.