CRONICĂ DE CENACLU. Din misterele Galaţilor

CRONICĂ DE CENACLU. Din misterele Galaţilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Amintiri de la Junimea este titlul cărţii lui Gheorghe Panu (1848-1910) pe care Victor Cilincă a prezentat-o în flash-ul său literar şi din care am aflat că viaţa cenaclurilor literare, de ieri şi de azi, nu este tocmai roză şi academică, aşa cum şi-o închipuie lumea.

(...) Din tinereţe, de când s-a întors de la specializare, de la Paris, era medicul responsabil de cartierele Bădălan şi Galaţii Noi. Zilnic, parcurgea distanţe lungi şi obositoare pentru un om care se apropia acu de vârsta pensionării, totuşi continua să reziste eroic în această zonă insalubră, uitată de autorităţi, fără apă curentă, fără canalizări, unde bălţile şi zoaiele dispăreau doar prin evaporare.

(Violeta Ionescu – De la un peşte... – fragment)

În continuare, Violeta Ionescu a citit o proză scurtă din cartea Misterele Galaţilor, un ciclu de povestiri din Galaţiul interbelic.

Citită cu emoţie evidentă, povestea cursivă şi captivantă a prins o serie de detalii şi informaţii bine plasate în text, iar dialogurile fireşti şi sugestive caracterizează, din mers, personajele într-o atmosferă de epocă bine realizată.

„Proză cu parfum de epocă precum o fotografie sepia” - a observat, scurt, I.Gh.Tofan.

„O povestire cu surpriză, condusă bine; are un simbolism al frazei; dimensiunea prozei este confortabilă; cuvintele sunt la locul lor; scrisă cu pasiune şi cu umor” - punctează Victor Cilincă.

„Mână de meşter, mi-a plăcut mult”, a spus Simona Toma.

Stela Iorga observă că „dialogul este bine susţinut, personajele - bine caracterizate”.

Pe Cristina Dobreanu, proza „nu a prins-o”, deşi „este cursivă şi bine scrisă; povestea pare previzibilă şi uşurică, nu are forţă în scriitură”.

Andrei Velea arată că „textul trebuie citit în paradigma lui, altfel se pot găsi tot felul de chichiţe; text evocativ, bine echilibrat, scris cu talent; trimite la literatura de ghetou.”

„Mi-a amintit de cartea lui Grid Modorcea despre Bădălan; bine realizată descrierea zonei din Valea-Oraşului” - a comentat Ionel Ghena. 

Astăzi, la ora 18,00, va citi I. Gh. Tofan; flash-ul literar va fi prezentat de Victor Cilincă.

Citit 793 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 14:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.