Oameni de seamă. Golda Meir, figură politică proeminentă a Israelului

Oameni de seamă. Golda Meir, figură politică proeminentă a Israelului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Golda Mabovici (mai târziu, Golda Meir) s-a născut pe 3 mai 1898, într-o familie de evrei din Kiev. A fost una dintre femeile care au contribuit la formarea și constituirea patriei istorice a poporului evreu - statul Israel. A fost prima femeie din Israel și a treia femeie din lume care a ocupat funcția de prim-ministru.

Familia sa a emigrat în Statele Unite şi din 1906 a trăit în Milwaukee, Wisconsin, unde tatăl său lucra ca dulgher, iar mama sa administra o băcănie. A urmat cursurile școlii elementare de pe Fourth Street (actualmente "Golda Meir School"), iar la vârsta de 14 ani a început să studieze la Liceul "North Division". A dat dovadă de calităţi de lider încă din copilărie, organizând diverse acţiuni în şcolile pe care le-a urmat. După ce a devenit profesoară la o școală din Milwaukee, a aderat la mișcarea sionistă a muncitorilor.

În 1921, Golda și soțul ei, pictorul Morris Meyerson, au emigrat în Palestina, unde au lucrat în agricultură. În 1924, s-au mutat la Ierusalim. În 1934, a intrat în conducerea Sindicatului Muncitoresc Evreiesc, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost membră a Agenției Evreiești. A fost una dintre semnatarii Declarației de Independență a Israelului, în anul 1948. "Am așteptat 2.000 de ani. Asta se cheamă grabă?", a spus Golda Meir, înainte de înfiinţarea statului.

Adeptă a doctrinei social-democrate, a ocupat în 1952 postul de ministru al Muncii, iar în 1956 a fost numită ministru al Afacerilor Externe. La numirea în funcție, și-a schimbat numele Meyerson în ebraicul Meir. În perioada 1969-1974 a ocupat poziția de prim-ministru. Ca premier a condus Israelul în timpul unor războaie grele cu Liga Arabă,  Războiul de 6 zile, Războiul de Yom Kippur. A coordonat lichidarea celor vinovați de uciderea sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972.

Deși a fost o femeie cu mână de fier, nu a locuit niciodată în locuințe luxoase. Până în 1924, a locuit, împreună cu soțul său, în kibuţul Merhavia, pe care l-a fondat alături de alți evrei veniți din SUA.

În 1975, şi-a publicat autobiografia, numită "My Life".

A încetat din viață pe 8 decembrie 1978, la Ierusalim, de cancer limfatic. A fost înmormântată în Panteonul național din Ierusalim.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 621 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2024 11:57

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro