Focar de infecţie într-un apartament din centrul Galațiului (FOTO)

Focar de infecţie într-un apartament din centrul Galațiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

Locatarii unui bloc din centrul orașului Galați au ajuns la limita neputinței și a indignării, fiind obligați să suporte zilnic mizeria și mirosul de fecale și urină ale unui vecin certat atât cu traiul în comun, cât și cu apa și săpunul. Sătui să iasă din case cu eșarfe parfumate la nas, vecinii lui Dumitru Cristea spun că sunt dispuși să facă orice sacrificiu pentru a scăpa de focarul de infecție de la parterul blocului lor.

La mila autorităților publice

Pe strada Albatros, la blocul N1, scara 6, la demisol, locuiește Dumitru Cristea, în vârstă de 78 de ani. După ce i-au murit soția și fiica, în urmă cu câțiva ani, omul a refuzat să se mai îngrijească, ajungând să transforme apartamentul cu două camere în care locuiește într-o ghenă de gunoi, fiind o sursă permanentă de microbi atât pentru el, cât și pentru vecinii săi. Singura ființă care îi ține de urât este un cățel, care, din păcate, nici el nu are parte de îngrijire și de un trai decent.

Vecinii se tem că, în doar câteva săptămâni, odată cu încălzirea vremii, accesul pe scara blocului va fi insuportabil din cauza mirosului care se degajă din apartamentul de la demisol. 

Și dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, Dumitru Cristea a profitat de faptul că apartamentul său are ieșire la spațiul verde din spate, aşa că și-a îngrădit suprafața din fața locuinței și a început să crească acolo găini. Și pentru ca hilarul situației să atingă cote maxime, omul și-a găsit o nouă îndeletnicire și s-a apucat să colecționeze diverse obiecte găsite la gunoi, pe care le-a depozitat în curtea amenajată ad-hoc, alături de găini.

"Nu știu ce s-a întâmplat cu găinile, dar au dispărut rând pe rând. După ce am făcut sesizări la toate autoritățile locale, au venit cei de la Ecosal și au curățat curtea, cât s-a putut. L-am văzut aducând apă din Dunăre ca să ude iarba. Urinează și își face nevoile peste tot, chiar și pe scara blocului. Câinele nu iese din casă, tot acolo își face nevoile. Ne temem că va veni căldura și va fi foarte greu pentru noi, pentru că nu vom mai putea nici măcar să deschidem geamul și să aerisim din cauza mirosurilor. Nu putem trăi așa!", se plâng, la unison, vecinii.

Vecinii au încercat să-l ajute

Impresionați de situația în care a ajuns bărbatul după moartea soției și a fiicei, vecinii s-au oferit iniţial să-l ajute și să îi ducă mâncare, pentru a-i ușura viața. "Soția mea îi ducea din două în două zile mâncare gătită. Cu toate astea, l-am văzut mâncând din tomberon", povestește un alt vecin.

Vineri, oamenii din blocul N1 s-au mobilizat și au reușit să ducă câinele la un cabinet medical veterinar, unde patrupedul va fi tuns, vaccinat și consultat, după care se va întoarce în locuința stăpânului său.

"Am scris petiții peste tot: la Primărie, la DSV, la DSP, chiar și la Mediu. Suntem disperați, nu știm ce vom face, că aici nu mai putem sta. Ne expunem şi copiii, și pe noi. Ne gândim totuși și la el, că i-ar fi mai bine instituționalizat undeva, unde să aibă hrană caldă, posibilități să se spele și mai ales asistență medicală permanentă", mai spun vecinii.

Nu are datorii la întreținere

În ciuda tuturor problemelor, Dumitru Cristea este un locatar responsabil, care-şi plăteşte, lună de lună, suma de bani pe care o datorează la întreținere, astfel că nu are datorii. "Am vorbit cu președintele și le-am arătat și locatarilor că domnul Cristea nu are datorii, deci din punct de vedere legal nu îl putem evacua. Am vorbit cu o firmă de deratizare să vină în zilele următoare să vadă care este situația în casă și cum am putea să facem curățenie. Sper să ne mobilizăm și să reușim să găsim o soluție pentru a curăța și deratiza apartamentul", ne-a spus administratoarea blocului.

Publicăm şi cîteva imagini cu locuința "groazei" din centrul Galațiului, în speranța că autoritățile locale competente se vor sesiza și vor găsi o soluție salvatoare, atât pentru Dumitru Cristea, cât și pentru locatarii și copiii care sunt obligați să locuiască în același condominiu cu un individ pentru care traiul în curățenie și în armonie cu vecinii este un concept necunoscut.

Citit 7082 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2024 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.