O mamă bolnavă are nevoie urgentă de OPERAȚIE

O mamă bolnavă are nevoie urgentă de OPERAȚIE
Evaluaţi acest articol
(184 voturi)

Din cauza lipsurilor din spitalele de stat din România, singura şansă a femeii vine de la un spital privat din Bucureşti


Mirela Oprea are 37 de ani şi suferă de o boală genetică rară, numită sindromul Von Hippel-Lindau. Afecţiunea apare la o persoană din câteva zeci de mii. Din cauza acestui sindrom, şansele de apariţie a unor tumori cresc considerabil, lucru care i s-a întâmplat şi Mirelei Oprea. După mai multe operaţii prin care a trecut de-a lungul anilor, femeia a fost diagnosticată, în urmă cu trei luni, cu trei anevrisme (dilataţie patologică a pereţilor unui vas de sânge - n.r.) cerebrale. Anevrismele îi pun în mod constant viaţa în pericol, existând riscul permanent de a suferi un atac vascular cerebral. Problema poate fi rezolvată, printr-o operaţie, la un spital privat din Bucureşti. Pentru aceasta este nevoie însă de 5.000 de euro, într-o primă fază, bani de care Mirela şi familia sa nu dispun.

Lungul drum până la diagnostic

Până la vârsta de 18 ani, Mirela Oprea a avut o copilărie şi o adolescenţă normale. Boala şi-a arătat pentru prima oară colţii exact în anul în care a devenit majoră. Analizele scoseseră la iveală mai multe tumori apărute pe glandele suprarenale. A urmat o operaţie, prin care tumorile au fost îndepărtate. Problemele au continuat însă şi în anii următori, fără o legătură aparentă între ele. Abia în 2011, o serie de teste genetice făcute la o clinică din Italia au arătat că este vorba de boala Von Hippel-Lindau. Deşi nemilos, diagnosticul i-a oferit totuşi Mirelei răspunsurile la întrebările legate de problemele sale de sănătate.

Din păcate, mutaţia genei care duce la apariţia acestui sindrom nu este reversibilă. Totuşi diagnosticarea din timp şi ţinerea sub observaţie oferă o calitate mai bună a vieţii. Cu alte cuvinte, bolnavul poate trăi cu boala. Aşa cum reiese dintr-o scrisoare medicală pe care Mirela a primit-o din Italia, mutaţiile genei VHL sunt responsabile pentru boala Von Hippel-Lindau, sindrom cu predispoziţie spre dezvoltarea de neoplazii (formaţiuni canceroase - n.r.), mai ales hemangioblastom la nivelul sistemului nervos central (encefal, cerebel, măduva spinării etc.), în zona retiniană şi a sacului endolimfatic. Această boală este caracterizată şi de leziuni viscerale, cum ar fi chisturi renale şi tumori renale, feocromocitomi, chisturi pancreatice neuroendocrine etc. Mutaţiile acestei gene au o penetrare semnificativă şi se transmit în mod autozomic dominant de la un individ purtător la 50 la sută dintre descendenţi (la fiecare sarcină) indiferent de sex.

Cum o putem ajuta

Mirela este mama a două fete, una de 17 şi una de patru ani. Din păcate, fiica cea mică a moştenit boala, trecând deja printr-o operaţie. Evoluţia de după intervenţie a fost una bună, spre uşurarea şi bucuria părinţilor. Toate problemele de sănătate au implicat şi cheltuirea unor sume mari de bani, astfel încât Mirela nu mai are acum resursele financiare necesare pentru a putea face operaţia recomandată de medici.

Anevrismele de care suferă au fost descoperite în luna mai, la Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşi. În spitalele de stat din România, din cauza aparaturii învechite sau inexistente, Mirelei i se oferă doar posibilitatea de a face o operaţie clasică, care presupune îndepărtarea unei părţi din calota craniană, pentru a ajunge la porţiunile afectate ale vaselor de sânge. O astfel de intervenţie este însă foarte riscantă, spun medicii. La Spitalul Monza din Bucureşti, în schimb, i s-a oferit şansa de a face o intervenţie minim-invazivă, mult mai puţin riscantă şi care presupune incomparabil mai puţine efecte postoperatorii. Pentru operarea celui mai mare dintre cele trei anevrisme are nevoie însă de aproximativ 20.000 de lei (aproape 5.000 de euro - n.r.).

În lipsa acestei operaţii, chiar şi cea mai uşoară lovitură la cap, o emoţie mai puternică sau expunerea la soare, lucruri banale pentru noi, pot avea consecinţe dezastruoase pentru Mirela. O putem ajuta donând bani în contul RO58CECEVR0108RON0652087, deschis la CEC Bank, pe numele Oprea Mirela.

Citit 16453 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.