Gălăţeni care au uimit lumea - Vintilă Dongoroz

Gălăţeni care au uimit lumea - Vintilă Dongoroz
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Jurist, avocat, profesor universitar, academician şi politician, Vintilă Dongoroz s-a născut la Tecuci, pe 27 martie 1893. A absolvit gimnaziul în localitatea natală, după care a urmat liceul la Focşani, la cele două secţii (reală şi modernă), obţinând, în 1912, ambele diplome. A continuat cu studiul Dreptului la Bucureşti, unde şi-a luat licenţa în 1915 şi doctoratul în 1919, cu o teză despre dreptul penal, căruia i se va consacra de-a lungul întregii cariere.

Din 1915 şi până în 1948 a activat ca avocat în Baroul Ilfov. S-a făcut cunoscut destul de rapid, prin pledoariile sale în procese celebre, precum cele cu fraudele de la Casa Muncii CFR, cu terenuri petroliere sau din închisori.

În 1929 a devenit conferenţiar la Facultatea de Drept a universităţii bucureştene. Din 1936 a fost profesor titular, predând până în 1951, când şi-a început activitatea de cercetător ştiinţific.

Considerat o somitate naţională în domeniul juridic, Vintilă Dongoroz a avut un rol important în alcătuirea Codului penal şi a celui de procedură penală, atât în varianta din 1936, cât şi în cea din 1968 (aflată în vigoare şi astăzi!).

A refuzat sistematic funcţiile publice, deşi i-au fost propuse, printre altele, cele de decan, parlamentar sau ministru al Justiţiei.

În mai 1948 a fost primit ca membru corespondent în Academia Română, însă trei luni mai târziu a fost exclus pe criterii politice, fiind membru al Partidului Naţional Liberal. A fost repus în drepturi post-mortem, în 1994. Tot în 1948 a fost exclus şi din avocatură, consacrându-se cercetării.

A scris şi publicat peste 20 de volume, a fost director al revistei “Jurisprudenţa generală”, a colaborat cu studii şi articole în reviste de specialitate, fiind adeseori citat în articole şi tratate din străinătate.

A murit la Bucureşti, pe 18 martie 1976.

De doi ani, în faţa Facultăţii de Mecanică se află un bust al lui Vintilă Dongoroz, realizat de plasticianul gălăţean Tudor Ioan.

Citit 7582 ori Ultima modificare Joi, 22 August 2013 09:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.