Concedierile din ianuarie au făcut diferenţa

Concedierile din ianuarie au făcut diferenţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Judecând după numărul efectiv de şomeri din Galaţi (26.548), suntem pe locul trei în ţară, după Dolj şi Prahova * Totuşi, dacă alcătuim clasamentul în funcţie de rata şomajului (în calculul căreia se ţine cont şi de populaţiei activă din judeţ) stăm mai bine, ocupând locul 8 pe ţară * Oarecum îmbucurător, însă, nu s-au mai anunţat disponibilizări colective către AJOFM în ultimele două săptămâni *

La finele lunii ianuarie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi a raportat un număr de 26.548 de şomeri şi o rată a şomajului de 12 la sută.

Judecând după numărul efectiv de şomeri înregistrat în judeţul Galaţi, suntem pe locul 3 în ţară, depăşiţi doar de Dolj (36.903 şomeri) şi Prahova (29.095 şomeri), potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Şi Bucureştiul are mai mulţi şomeri decât Galaţiul (26.998), dar includerea sa în acest top este problematică, dat fiind faptul că este municipiu, nu judeţ. Totuşi, faptul că avem aproape la fel de mulţi şomeri ca şi Capitala nu ne poate bucura în niciun fel.

Totuşi, există şi o manieră mai optimistă de a privi lucrurile. Dacă alcătuim statistica în funcţie de rata şomajului (în calculul căreia se ţine cont şi de populaţia activă din fiecare judeţ), Galaţiul stă ceva mai bine, ocupând cu 12 la sută, locul 8 în România, după Mehedinţi (14,5 la sută), Vaslui (13,5 la sută), Alba (13,4 la sută), Teleorman (12,7 la sută) Dolj (12,3), Covasna şi Ialomiţa (fiecare cu rata de 12,2 la sută ).

Speranţa moare ultima…

Niciun agent economic gălăţean sau cu punct de lucru în Galaţi nu şi-a anunţat, în ultimele două săptămâni, intenţia de a efectua disponibilizări colective, potrivit datelor oferite de purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi, Nicoleta Harţegan.

Merită menţionat faptul că pauza este, probabil, cea mai îndelungată din ultimele 14 luni. N-avem deocamdată motive să sperăm că nu ne vor mai lovi şi alte valuri de disponibilizări colective în perioada imediat următoare.

Mai ales că, în luna ianuarie, numărul de disponibilizări efectuate (1.993) a fost şi el un record, care  ne-a împins spre vârful clasamentului alcătuit din judeţele cele mai afectate de şomaj din ţară. 

Totuşi, gălăţenii care auziseră, probabil, de ici, de colo, diverse zvonuri care susţineau că şi angajatorul lor va anunţa în curând disponibilizări colective trag acum speranţă că un astfel de eveniment regretabil nu se va mai produce niciodată.

Mai pesimişti trebuie să fie cei a căror concediere a fost deja anunţată. Este vorba despre 560 de angajaţi din domeniul fabricării „altor mijloace de transport”, 400 din domeniul transportului terestru şi transporturilor prin conducte, 23 din industria alimentară şi 7 din comerţ cu ridicata, întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

Citit 1026 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.