Probleme în Galați cu microaplicația pentru venitul de incluziune

Probleme în Galați cu microaplicația pentru venitul de incluziune
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, venitul minim de incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. VMI are două componente - sprijinul pentru incluziune și, respectiv, sprijinul pentru familiile cu copii - și înlocuiește prestațiile anterioare: venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, numărul beneficiarilor venitului minim de incluziune (familii și persoane singure) înregistrați, în ianuarie 2024, în baza de date a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați a fost de 7.823 de persoane. Pentru acestea, AJPIS a achitat în total în prima lună a anului aproximativ 4,5 milioane de lei.

Conform unui raport prezentat de AJPIS Galați la cea mai recentă ședință a Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Galați, implementarea noului sistem nu a fost lipsită de hopuri. Principalul motiv l-a reprezentat faptul că nu toți funcționarii primăriilor din județ au înțeles la fel de bine, sau la fel de corect, cum funcționează microaplicația pentru VMI. De asemenea, unele UAT-uri nu sunt dotate cu echipamentele de lucru necesare, iar unii funcționari nu au o pregătire corespunzătoare în domeniul informatic/digital.

"Pentru implementarea acestei noi prestații, a venitului minim de incluziune (VMI), AJPIS Galați a organizat mai multe sesiuni de informare, atât la nivelul Instituției Prefectului Județului Galați, cât și în teritoriu (la Tecuci, Tg. Bujor și la sediul AJPIS Galați) cu reprezentanții primăriilor, unde au fost discutate prevederile legislative și a fost prezentată aplicația. S-a oferit suport în privința interpretării prevederilor legale, acolo unde textul de lege o impunea, deoarece nivelul de înțelegere al personalului primăriei este neuniform.

Deși a fost transmis manualul de utilizare al microaplicației, acest aspect s-a dovedit insuficient pentru folosirea microaplicației, atât în etapa de test, cât și în cea de producție. Probleme au fost semnalate chiar și în etapa de creare a rolurilor. Introducerea și procesarea cererilor au ridicat și mai multe întrebări, astfel încât salariații de la Serviciul Beneficii au oferit suport în permanență. Suportul este menținut și în continuare, deoarece partenerul de dezvoltare al microaplicației VMI a avut timpi întârziați de rezolvare a problemelor întâlnite.

Au fost sesizate și probleme cu privire la cunoștințele avute de personalul UAT-urilor în domeniul informaticii şi al implementării digitalizării, inclusiv dotarea cu echipamente de lucru. A fost creat și un grup de lucru pe WhatsApp cu reprezentanți de la AJPIS Galați, ANPIS, Banca Mondială și persoanele implicate în gestionarea beneficiului de la nivelul UAT-urilor, unde sunt discutate diferite spețe", conform directorului executiv al AJPIS Galați, Răzvan Avram.

În ianuarie 2024, comunele gălățene cu cei mai numeroși beneficiari de VMI erau Ghidigeni (511), Munteni (340) și Brăhășești (286). Comunele cu cei mai puțini beneficiari de VMI erau Cuca (15), Fundeni (20), Liești (27) și Vânători (33). În Galați erau 255 beneficiari de VMI, iar în Tecuci, 209.

Citit 1308 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2024 14:12

1 comentariu

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro