Campaniile Vieţii Libere - Deschide afacerea ta. Business cu muşchi şi siluete

Campaniile Vieţii Libere - Deschide afacerea ta. Business cu muşchi şi siluete
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Pasiunea poate naşte business * Muncă multă, nervi de oţel şi investiţii considerabile * Statul pune beţe în roate, în loc să ajute

Cu multă muncă, răbdare, dar şi cu o investiţie consistentă, pasiunea dezvoltată în ani se poate transforma în afacere. Laurenţiu Dârjan este absolvent de Sociologie, are 26 de ani şi, de la începutul lui 2012, este stăpân peste propria sală de fitness şi culturism - Black Gym. A cheltuit o mulţime de bani proprii şi s-a lovit, aproape la fiecare pas, de indiferenţa instituţiilor statului care trebuiau să îl ajute cu actele. A refăcut documentaţia ori de câte ori a fost nevoie şi a fost perseverent până când a reuşit să obţină şi un credit care să-i permită să îşi dezvolte afacerea. Recunoaşte că ar fi putut investi într-un business care să-i aducă mult mai mulţi bani, dar a ţinut să-şi construiască viitorul pe baza lucrurilor care îi plac şi la care se pricepe. Acum spune că a atins nivelul maxim de dezvoltare în domeniu, pe piaţa gălăţeană, şi că planurile sale de extindere nu mai vizează piaţa locală a serviciilor de profil, ci pe cea bucureşteană.

Curaj şi cheltuieli, pe lungul drum al hârtiilor

Pasionat de culturism încă din adolescenţă, Laurenţiu Dârjan a observat că, deşi în oraş mai existau săli specializate în forţă şi fitness, de aglomeraţie în timpul antrenamentului nu scăpai nicăieri. Cerere exista, deci, pe piaţă, pentru astfel de servicii, aşa că a venit cu un concept modern de sală, în care clienţii să găsească tot ceea ce le este necesar şi să se poată bucura de o atmosferă plăcută. Abia în acel moment a început greul.

„Am optat pentru un SRLD - societate cu răspundere limitată debutant. Există anumite avantaje, în sensul că cel care o înfiinţează nu trebuie să plătească actele la Registrul Comerţului. Totuşi, există o limită de cinci coduri CAEN, la care toţi tinerii care îşi înfiinţează un SRLDe ar trebui să fie atenţi. Eu am avut probleme, în acest sens şi a trebuit să le refac. Nu vorbesc despre o instituţie anume, atunci când vine vorba despre avize şi aprobări, dar am simţit că statul, în general, mai mult îţi pune beţe în roate decât te ajută să îţi deschizi o afacere. Asta, în condiţiile în care odată ce firma începe să aibă activitate, aduce bani la stat”, a declarat Laurenţiu Dârjan.

De ce acte au nevoie gălăţenii pe care îi bate gândul să îşi deschidă o sală? În primul rând, de cele rezultate din înscrierea la Registrul Comerţului. Urmează înscrierea la Primărie şi un lung şir de avize de la Mediu, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, Protecţia Muncii etc. Dacă nu sunteţi instructor autorizat, va trebui să vă angajaţi unul.

Investiţii şi iar investiţii

Ca să-şi deschidă sala, Laurenţiu a investit circa 35.000 de euro. Cea mai consistentă parte a investiţie a fost cumpărarea, din străinătate, a aparatelor marca MMG, pe care s-au dus mai mult de 10.000 de euro. Apoi, a venit identificarea şi închirierea spaţiului - în zonă centrală, cu vedere spre strada Bălcescu - şi pregătirea acestuia. În urmă cu circa trei săptămâni, spaţiul destinat sălii şi anexelor (duşuri, vestiare etc) a fost extins, sala ocupând două etaje de clădire şi o suprafaţă totală de 480 de metri pătraţi. Acum, principalele cheltuieli sunt destinate întreţinerii spaţiului şi plăţii creditului cu ajutorul căruia s-a putut face extinderea. Banii împrumutaţi au venit greu, deşi sala funcţiona deja şi făcea bani. „Putem spune că, în acest moment, afacerea se autosusţine. În cazul în care am fi vrut doar să amortizăm investiţia iniţială, cred că am fi reuşit cam într-un an şi jumătate. Dar am reinvestit aproape toţi bani obţinuţi (abonamentele costă între 50 lei şi 90 lei pe lună), am extins spaţiul şi am îmbunătăţit condiţiile, aşa că acum mi-e greu să apreciez în cât timp se va amortiza investiţia”, este de părere tânărul întreprinzător.

În acest moment, BlakGym are doi angajaţi, iar munca nu prea se termină niciodată. „Dacă e să considerăm că săptămâna de muncă are cinci zile, pot spune că în patru dintre ele trebuie să mă ocup de treburi administrative. Programul nostru este şi el extins, până la ora 23.00 în timpul săptămânii, aşa că şi aici este de muncă. Nu e o afacere foarte uşor de întreţinut”, apreciază Laurenţiu Dârjan.

Planuri de extindere în Capitală

După recenta extindere a spaţiului util al sălii, întreprinzătorul spune că nu se mai impune o altă mărire a capacităţii de lucru. „În Galaţi nu cred că ne mai putem extinde. Din păcate, la noi oamenii trecuţi de 35 de ani nu prea sunt receptivi atunci când vine vorba despre mişcare şi venit la sală. Cei mai mulţi dintre clienţii noştri sunt elevi şi studenţi sau gălăţeni care muncesc în străinătate şi care vin la sală doar atunci când revin în ţară, periodic. În Bucureşti, mentalitatea faţă de sport e deja alta. Poţi să-ţi deschizi, fără probleme, o sală de sport profitabilă lângă o altă sală care deja funcţionează bine. E greu de spus, în acest moment, dacă planurile de viitor se bazează pe o extindere a afacerii în Bucureşti sau pe mutarea sălii în Capitală”, spune Laurenţiu Dârjan.

Citit 4275 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.