Vom avea un Crăciun tare scump!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Vom avea un Crăciun tare scump!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sub brad, dacă ni-l permitem, s-ar putea să punem numai portocale


Zăpadă avem, frig de crapă pietrele este, aşa că nu ne mai lipsesc prea multe ca să avem un Crăciun ca-n poveşti! Asta, dacă nu ţineţi neapărat să vă bucuraţi şi de vreo masă îmbelşugată sau de vreun un brad mare şi frumos, împodobit ca la carte! La urma urmei, pacea din sufletele noastre contează cel mai mult, mai ales că preţurile nu prea ne îmbie la cumpărături.

Brazii pe care îi aduseseră comercianţii în Piaţa Centrală, în ţarcul care vara este plin de pepeni, aveau, ieri la prânz, preţuri colosale. Drept e că erau cu toţii bogaţi şi frumoşi, dar cum altfel ar fi trebuit să fie, dacă cel mai ieftin pom frumos costa nu mai puţin de 110 lei? Sunt brazi olandezi, ne spun comercianţii. De parcă asta i-ar face gălăţeanului Crăciunul mai luminos! Găsiţi şi câţiva mai ieftini, sub 100 lei, dar în nici un caz nu vor arăta la fel de bine! Brazii mari costă 500 de lei sau mai mult, preţ care depăşeşte întregul buget de Crăciun al multor familii gălăţene! În consecinţă, cine îşi cumpără brad falnic s-ar putea să nu-şi mai permită nici măcar un tacâm vegetarian, la sfârşitul postului.

La legumele din piaţă, preţurile sunt mai bune, parcă, decât în săptămânile trecute. Preţul kilogramului de cartofi a ajuns, din nou, la 80 de bani, spanacul este 5 lei, iar ciuperci puteţi cumpăra dacă aveţi măcar 7,5 lei în buzunar. Salata şi ceapa verde se vând la 1,5 lei legătura şi mai găsiţi şi ardei graşi sau kapia, cu mai puţin de patru lei kilogramul. Strugurii au dispărut aproape cu totul, aşa că nu mai avem motiv să ne enervăm că sunt scumpi, iar merele cu preţuri cuprinse între 2 lei şi 3 lei kilogramul parcă ne mai permitem. Ba, cu un leu în plus am putea să ne cumpărăm şi pere, încă zemoase şi dulci. Portocalele – care n-au lipsit de sub brad ani de-a rândul – se vând acum şi cu 2,9 lei. Bine ar fi însă să-i mai rămână Moşului bani ca să mai lase sub bradul care a costat cât o săptămână de muncă şi altele, în afara portocalelor la promoţie!

Citit 2090 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2012 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.