EXCLUSIVITATE VL/ Electrocentrale vrea să PREIA conducerea APATERM

EXCLUSIVITATE VL/ Electrocentrale vrea să PREIA conducerea APATERM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Revizia anuală se amână, deci gălăţenii nu vor rămâne fără apă caldă din 28 iulie, cum fusese anunţat


Sinan Mustafa, reprezentantul firmei Maestro SPRL Constanţa, desemnată de instanţă să conducă Electrocentrale, este, de puţină vreme, cel de care depinde în mare măsură căldura gălăţenilor în iarna ce va urma. Privit ca "omul negru" de către angajaţii Electrocentrale, administratorul special al acestei companii este cel care poate decide, în mare măsură, soarta pe care o va avea sistemul centralizat ce încălzire al Galaţiului. Huiduit miercuri, înainte de întâlnirea cu sindicatele, Sinan Mustafa a încercat să explice, pentru "Viaţa liberă", motivele care au dus la reducerea drastică a sporurilor de care beneficiază angajaţii Electrocentrale, relaţia acestei companii cu Apaterm, cât şi modul în care va încerca să scoată din impas producătorul de energie termică.

"În primul rând, trebuie să se înţeleagă foarte bine faptul că, în momentul în care am venit aici, Apaterm avea o datorie de 339 de milioane de lei către Electrocentrale, datorie care, din păcate, nu a fost prinsă în tabelul de creditare. Conform acestui tabel, Apaterm are de plată către Electrocentrale doar 32 de milioane de lei, bani care şi aşa vin eşalonat. Practic, de acolo pornesc toate problemele", a explicat acesta.

"De asemenea, vreau să menţionez faptul că Electrocentrale deţine în acest moment cinci cazane şi patru turbine, din care însă funcţionează doar un cazan şi o turbină, dar şi aceste agregate funcţionează practic la jumătate din capacitate", mai susţine Sinan Mustafa.

Începând de luni, 28 iulie, gălăţenii ar fi trebuit să rămână fără apă caldă, din cauza reviziei anuale căreia ar fi trebuit supuse echipamentele CET. Sinan Mustafa a luat decizia de a amâna aceste revizii, pentru a mai amortiza, chiar şi puţin, pierderile pe care compania le suportă pe timpul verii. "În fiecare vară, Electrocentrale pierde sume foarte mari. Noi vindem de cinci sau şase milioane de lei şi cheltuim aproape 16 milioane de lei, din care 11 milioane sunt reprezentate de factura la gaze. Este o sumă imensă", a explicat administratorul special.

Doar schimbarea din temelii poate salva compania

Potrivit administratorului special al Electrocentrale, doar o schimbare din temelii a companiei o mai poate scăpa de faliment. "În acest moment analizăm fiecare contract în parte. Am redeschis negocierile inclusiv cu cei de la ArcelorMittal", a spus Sinan Mustafa.

"Trebuie să investim într-o nouă capacitate de producţie a energiei termice, deoarece aceasta este deja depăşită. Din păcate, Electrocentrale nu poate face acest lucru singură, drept pentru care trebuie să avem alături de noi atât Consiliul Local, cât şi pe cei de la ArcelorMittal. Deja avem în plan o propunere de schimbare a facilităţilor de producţie, dar nu se poate estima încă un preţ", a mai spus acesta.

"Ne-am dori să construim un nou cazan pentru abur industrial şi o facilitate pentru producerea apei calde. Pentru această ultimă facilitate avem în vedere spaţiul nostru din oraş, tocmai pentru a reduce, pe cât posibil, pierderile", a continuat Sinan Mustafa.

Modificarea planului de îndatorare

Cele mai mari probleme ale SC Electrocentrale SA derivă din datoria istorică pe care Apaterm nu a achitat-o, datorie care, de altfel, a şi fost ciuntită. Sinan Mustafa are în plan schimbarea acestei stări de fapt. "Practic, legea ne permite în acest moment să cerem o modificare a planului de îndatorare a celor de la Apaterm, având în vedere că noi suntem cei mai mari creditori. De asemenea, dorim să cerem cesiunea către Electrocentrale a creanţelor pe care Apaterm le are către noi. Practic, acum pot să modific acest plan, având în vedere că suntem creditorii majoritari", a spus Sinan Mustafa. De altfel, constănţeanul le mai pregăteşte o surpriză celor de la Apaterm. "Vreau să cer în instanţă să li se ridice dreptul de administrare. Legea 85/2006 îmi permite să fac acest lucru. De altfel, vom demara aceste proceduri în cel mai scurt timp posibil", a mai spus acesta.

Negocieri cu sindicatele

În aceste zile au loc negocieri cu sindicatele din Electrocentrale, vizavi de pachetul salarial obţinut prin intermediul contractului colectiv de muncă. "Scăderea beneficiilor salariale nu este decât un praf în ochi. Aceste scăderi nu vor rezolva situaţia uzinei. Însă reprezintă un prim pas", a explicat Sinan Mustafa. "Cei care şi-au dedicat o viaţă întreagă acestei întreprinderi trebuie să înţeleagă faptul că este nevoie de sacrificii pentru a putea merge înainte. Se poate renunţa la prima de pensionare, spre exemplu, pentru acest deziderat", a mai explicat administratorul special al celor de la Electrocentrale.

Relaţie tensionată cu angajaţii

Miercuri, înainte de a începe negocierile pentru reducerea beneficiilor angajaţilor, Sinan Mustafa a fost huiduit în curtea unităţii de cei aproape 100 de oameni care se strânseseră pentru a vedea cât de afectaţi vor fi la buzunare. Mai mult, după prima rundă de negocieri, mai mulţi angajaţi i-au contestat capacitatea de a readuce Electrocentrale pe linia de plutire. "A mai fost administrator pentru alte două societăţi şi ambele au sfârşit în faliment. Ce ne garantează nouă faptul că Electrocentrale nu va avea fix aceeaşi soartă şi că acest om nu a fost adus aici tocmai pentru a ne falimenta", a spus unul dintre angajaţi.

"Este ambiţia mea personală să fac această unitate să funcţioneze", a mai spus, pentru "Viaţa liberă", Mustafa Sinan

CITEŞTE ŞI: Marius Stan anunţă MOARTEA sistemului public de CĂLDURĂ: "Pe Apaterm scrie FALIMENT! Soluţia este DEBRANŞAREA"

Citit 7080 ori Ultima modificare Vineri, 25 Iulie 2014 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.