Ajutor pentru gălăţenii care au CREDITE ÎN FRANCI! Proiectul de lege e pe masa Guvernului

Ajutor pentru gălăţenii care au CREDITE ÎN FRANCI! Proiectul de lege e pe masa Guvernului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sprijin de la stat vor primi, dacă legea va fi adoptată, doar persoanele fizice care s-au împrumutat în franci ca să-şi cumpere locuinţă * Firmele cu credite în franci trebuie să se descurce, în continuare, cum pot


Guvernul discută un proiect de lege privind modul în care statul i-ar putea proteja pe românii care au credite în valută de devalorizarea accentuată a leului şi, deci, de creşterea insuportabilă a ratelor lunare. Potrivit textului proiectului de lege de pe site-ul Ministerului Finanţelor, intră sub incidenţa viitorului act normativ valutele care s-au apreciat cu peste 50 la sută faţă de leu de la momentul acordării creditului. Referirea directă se face, evident, la francul elveţian.

Băncile care au creditat în fraci elveţieni ar urma să acorde un discount de 15 la sută din valoarea în lei a creditului (calculată prin conversie). În plus, creditul ar urma să fie garantat în proporţie de 50 la sută de către stat.

Cine ar beneficia de sprijin

Vor putea beneficia de acest sprijin persoanele care au credite franci elveţieni şi nu câştigă mai mult de 3.000 lei pe lună. De asemenea, în textul legii se menţionează că vor pivi sprijin doar persoanele care s-au împrumutat ca să-şi cumpere sau să-şi construiască o locuinţă pe care să o folosească drept domiciliu. Valoare casei sau apartamentului rezultată în urma conversiei şi aplicării discountului de 15 la sută este de maximum 300.000 de lei. Legea ar urma să fie aprobată pentru un an, iar garantarea s-ar face în limita unui plafon de un miliard de lei.

Potrivit Mediafax, din totalul de români care au credite în franci elveţieni, cei mai mulţi s-au împrumutat la: Bancpost (32 la sută), Volksbank (24 la sută), Pireus Bank (20 la sută), Raiffeisen Bank (11 la sută), Banca Românească (şapte la sută) şi OTP Bank (doi la sută). În total, vorbim despre circa 75.000 de persoane.

Detaliile acordării ajutorului

Cel care trebuie să solicite conversia în lei a valorii pe care o datorează în franci elveţieni este debitorul. Operaţiunea de conversie trebuie efectuată, potrivit proiectului de lege, de către instituţia de credit, fără să se perceapă comisioane, taxe sau alte costuri suplimentare aferente acesteia, la cursul de schimb anunţat de BNR la data conversiei.

"Costul total al finanţărilor garantate în cadrul programului este compus din rata dobânzii ROBOR la 6 luni plus o marjă al cărei nivel nu va depăşi marja aplicată conform contractului de credit înainte de efectuarea conversiei. Marja va include nivelul total al comisioanelor percepute de către instituţia de credit şi cheltuielile obligatorii legate de finanţare, în toate etapele finanţării. Marja nu include costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, prima de garantare, penalităţile percepute conform contractului de finanţare şi alte costuri conexe finanţării", potrivit Mediafax.

Cum s-au împrumutat franci, în ultimii opt ani

Băncile au vândut credite în franci elveţieni şi pe durata recesiunii. Anii de vârf au fost cei de dinainte de debutul crizei. În 2007, s-au dat 56.293 de credite, în valoare totală de 4.744.000.000 lei. În 2008, băncile au acordat 62.221 de împrumuturi, în valoare de 7.124.000.000 lei. Din 2009 până în 2013, s-au acordat mult mai puţine credite, între 1.162 şi 3.446, anual. Anul trecut, s-au luat 761 de credite, în valoare de 113.000.000 lei.

Pentru firme, momentan nicio speranţă

Nu doar populaţia s-a împrumutat în franci eleveţieni. Acum o lună, 286 de milioane de lei din datoria totală din ţară în franci era a agenţilor economici, care nu intră însă sub incidenţa prevederilor legale ale acestui proiect de lege.


CITEŞTE ŞI: FRANCUL ELVEŢIAN lasă FĂRĂ CASE sute de gălăţeni

Citit 3752 ori Ultima modificare Joi, 19 Martie 2015 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.