LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ, adoptată de Camera Deputaţilor

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ, adoptată de Camera Deputaţilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dai casa, scapi de credit, dacă n-ai luat mai mult de 250.000 euro * Cine cumpără prin programul “Prima Casă” nu va putea beneficia de prevederile legii


Deputaţii au adoptat, ieri, Legea dării în plată, cu 207 voturi pentru şi un vot împotrivă. Asta înseamnă că cei care îşi iau casă pe credit şi, la un moment dat, nu mai pot plăti ratele, vor putea scăpa de datorie predându-şi imobilul către bancă. Legea se aplică nu doar pentru contractele de credit care se vor încheia de acum încolo, ci şi pentru cele aflat deja în derulare.

Sunt şi excepţii de la lege, însă. Spre exemplu, cei care şi-au cumpărat sau îşi vor cumpăra locuinţă prin intermediul programului “Prima casă” nu beneficiază de prevederile legii, chiar dacă nu mai pot sau nu vor mai putea plăti. E de aşteptat ca parte dintre bănci să nu fie de acord cu dorinţa debitorilor de a-şi stinge creditele prin predarea caselor. În acest caz, debitorul poate cere instanţei să oblige banca să respecte legea dării în plată. Astfel de acţiuni vor fi scutite de taxele de timbru, iar legea prevede ca ele să fie judecate în scurt timp. Dreptul de a acţiona în instanţă banca, cerând stingerea creditului prin predarea imobilului, o au şi cei aflaţi în proces de executare silită, potrivit prevederilor legii dării în plată.

Un proiect de lege a dării în plată fusese adoptat de ambele camere ale Parlamentului României, în toamna anului trecut. La acel moment, primind legea spre promulgare, preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o spre reexaminare, la Parlament, motivând că nu se realizează suficiente corelări cu alte legi şi că actul normativ ar putea fi greu de aplicat şi ar putea duce la apariţia unor practici judiciare neunitare.

La acest moment, Klaus Iohanis nu mai are posibilitatea să trimită legea spre reexaminare, aşa că singura cale de atac pe care o mai au cei nemulţumiţi de prevederile ei este să o conteste, la Curtea Constituţională.

Citit 2113 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.