BANII de motorină vin la rectificarea bugetară

BANII de motorină vin la rectificarea bugetară
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Suma totală pe care statul o va aloca pentru plata către fermieri a ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură a fost aproape dublată, potrivit unei hotărâri de Guvern, aprobată în şedinţa de miercurea trecută, adică de pe data de 5 octombrie. Mai exact, pentru plata acestui ajutor de stat fuseseră alocaţi, pentru anul agricol precedent, 338,819 milioane de lei, în vreme ce pentru anul agricol 2016 suma s-a ridicat la 647,248 milioane de lei. Asta înseamnă, de fapt, că s-au găsit resursele bugetare pentru plata sprijinului de stat pentru motorină pentru trimestrele II şi III din 2016. Sau şi mai exact, s-au găsit resursele doar pe hârtie, pentru că banii urmează să fie alocaţi abia la rectificarea bugetară a cărei dată nu s-a comunicat încă.

Conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 1727/2015, cantitatea anuală de 78 de litri de motorină pe care un fermier o poate cumpăra cu acciză redusă pentru fiecare hectar lucrat este împărţită în cote, astfel: trimestrul I - 10 la sută, trimestrul II - 35 la sută, trimestrul III - 40 la sută şi trimestrul IV - 15 la sută din cantitatea totală.

Sprijinul se acordă în baza HG nr.1174/2014 şi reprezintă, concret, o  reducere a accizei la motorina utilizată în agricultură al cărui cuantum se obţine prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

Citit 1259 ori Ultima modificare Duminică, 09 Octombrie 2016 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.