Fasole cu ciolan sau vin fiert pe pârtie, de Ziua Națională

Fasole cu ciolan sau vin fiert pe pârtie, de Ziua Națională
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ziua de 1 Decembrie a fost motiv de petrecere pentru fiecare dintre copiii țării, fie ei acasă sau în diaspora, liberi sau la serviciu. Unii au serbat cu fasole cu ciolan, conform tradiției, alții cu vin fiert și cu urări de ”La mulți ani”, iar alții nu au serbat deloc. Aceștia din urmă au profitat de faptul că Ziua Națională a adus cu sine alte trei zile libere și au ales să plece la munte, la schi, convinși fiind că manifestările dedicate Unirii nu au nimic interesant și că se repetă același scenariu de la an la an. Evident, nici gălățenii nu au făcut excepție, parcările mai mult goale unde în mod normal te luptai pentru un loc fiind semn clar că, pentru unii, nici aprinderea festivă a luminilor de sărbători nu a fost suficient să-i țină acasă.

Dar cum să-i judecăm pe oameni pentru că și-au pierdut patriotismul, întorcând spatele paradei de Ziua Națională, când însuși șeful statului a dat peste cap tot programul manifestărilor acestei zile după bunul plac. El însuși a plecat de „acasă”, din România, de Ziua Națională. E drept că a făcut-o după ceremonie, dar, pentru oamenii de rând, gestul lui a sunat a sfidare și a indiferență față de poporul care l-a votat și față de țara pe care a jurat că o va conduce așa cum se cuvine. În aceste condiții în care discursul și ceremonia organizate la București s-au desfășurat pe repede înainte, condiționate de decolarea lui Iohannis, nu are niciun rost să îi judecăm pe cei mulți dintre noi, care și-au manifestat patriotismul pe pârtiile de schi.

La Galați, ceremonia de 1 Decembrie s-a desfășurat normal, cu un public destul de numeros, pentru o zi din mijlocul unei mini-vacanțe. Felicitări părinților și mai ales bunicilor care le-au vorbit copiilor despre semnificația zilei de 1 Decembrie. Și nu numai că le-au vorbit celor mici despre Unire, ci au lăsat treburile cotidiene pentru altă dată și au fost prezenți la defilare alături de picii care priveau cu sufletul la gură parada militară. Oare câți dintre noi am fost capabili să facem un asemenea sacrificiu, având în vedere și faptul că în ziua cu pricina să circuli prin oraș a fost o adevărată cutezanță?! La fel de curajoasă precum și încercarea de a-i preda o scurtă lecție de istorie și patriotism adolescentului din dotare, mai atras de telefon decât de evenimente întâmplate acum 105 ani. De ce n-or fi făcând creatorii de jocuri video și unul cu lobby-ul pentru Marea Unire, așa învață și adulții de mâine câte ceva...

Citit 3848 ori Ultima modificare Marți, 05 Decembrie 2023 06:55

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de marr
    Marți, 05 Decembrie 2023 20:10
    86.124.203.***
    Sa apere Patriotismul cu Saracia lor (la care au fost adusi de politicieni) ...cat de Prost sa fii sa aperi ceva ce Practic nu exista ?! Patriotismul se face cu Fapte si Resurse nu cu ...sentimente si vorbe (arogante) goale .
    Ori , Faptele's de hotie ...
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.