Generaţia primului vot

Generaţia primului vot
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Am avut o întâlnire, gazdă primitoare fiind Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia", prin Filiala Nr. 2 "Paul Păltănea", cu mai mulţi elevi de clasa a XII-a de la câteva licee din Galaţi. Despre întâlnirea în sine, am vorbit într-un articol separat, dar acum mă opresc asupra unui aspect care m-a surprins în mod plăcut la aceşti tineri gălăţeni, aflaţi, anul acesta, pentru prima dată faţă în faţă cu urna şi cabina de vot.

Deşi părinţii, bunicii, unii dintre profesori, adulţii, în general - mărturisesc, şi eu mă fac vinovată de această preconcepţie, într-o anumită măsură - cred că tinerii de 18 ani sunt aerieni, nu ştiu nici pe ce lume se află, darămite cum stau lucrurile cu dreptul lor de vot şi cu necesitatea de a ne alege reprezentanţii, în realitate, cei mai mulţi dintre ei sunt interesaţi, se implică în subiect, ştiu că pot vota şi par conectaţi la realitatea comunităţii în care trăiesc. Tinerii au opinii, au acces la informaţie şi ştiu să o folosească. Evident, nu prea ştie nimeni în ce direcţie înclină balanţa votul lor, în condiţiile în care niciunul dintre partide nu are forţa să obţină individual majoritate de voturi. Şi, dacă pe alţii i-au mai luat la întrebări realizatorii de sondaje de opinie referitor la intenţia de vot, către cei mai tineri votanţi se pare că nu s-a îndreptat nimeni, probabil pe ideea că şi-aşa sunt dezinteresaţi şi nu vor vota.

Ei bine, nu ştie nimeni, evident, cum se vor desfăşura lucrurile, dar, cel puţin din ce am văzut la aceşti tineri, reprezentativi, până la urmă, pentru generaţia lor, s-ar putea ca politicienii să aibă nişte surprize. Membrii generaţiei primului vot sunt extrem de vocali în ceea ce priveşte nevoile şi dorinţele lor: vor să trăiască în comunităţi moderne, cu multiple posibilităţi de relaxare, prietenoase cu mediul. Vor parcuri, vor săli de sport accesibile, nu învechite sau ţinute sub cheie, vor "să se mişte ceva".

Evident, o parte dintre ideile lor sunt, probabil, împrumutate de la părinţi, dar multe se simte că izvorăsc din chestiuni cotidiene cu care se confruntă. "Abia aşteptam să fac 18 ani, să-mi iau carnet, că transportul în comun e praf." "În afară de Plaja «Dunărea» şi Grădina Publică, nu prea ai unde să te duci." "Avem nevoie de săli de sport moderne şi de terenuri deschise non-stop." Sunt doar câteva dintre dorinţele tinerilor gălăţeni, iar lista e lungă. Pentru moment, îşi strâng informaţii despre candidaţi şi spun că vor merge la vot, aşa că o primă bătălie, cea a implicării, pare câştigată. Acum, rămâne de văzut cine îi va convinge că îi poate reprezenta cel mai bine.

Citit 1055 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 18:53

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Dana
    Joi, 11 Aprilie 2024 11:52
    86.124.203.***
    Sau au fost prostiți! Nu vă lăsați prostiți la următoarele alegeri! Votez și eu ( generația a doua) cu cine votați voi, tineri drăgălași! ?
    0
    3
  • postat de florin
    Joi, 11 Aprilie 2024 08:43
    86.124.201.***
    Dacă ne uităm în urma și vedem ce președinți au ales românii în ultimii 20 de ani constatăm că părinții și bunicii au votat împotriva generațiilor tinere!
    3
    10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro