Preşedintele Consiliului Judeţului anchetează laptele din şcolile gălăţene

Preşedintele Consiliului Judeţului anchetează laptele din şcolile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un anunţ pe Facebook l-a determinat pe preşedintele Consiliului Judeţului să anunţe public prin intermediul reţelei de socializare că va face o anchetă * Părintele care postase anunţul era nemulţumit de ambalajul în care vine laptele în şcoli * Firma producătoare a laptelui livrat elevilor gălăţeni a fost, în aprilie, în centrul unui scandal, după ce 66 de persoane au ajuns la spital cu intoxicaţie alimentară


O fotografie cu ambalajul în care este livrat în prezent laptele pentru elevii din Galaţi a stârnit reacţii pe Facebook. Însuşi preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, a postat pentru respectivul părinte nemulţumit un comentariu, prin care anunţa că va declanşa o anchetă.

Părintele care postase mesajul pe Facebook era nemulţumit de faptul că punga în care vine laptele şcolarilor este greu de perforat cu paiul, iar de la şcoală li s-ar fi recomandat să încerce s-o spargă cu creionul sau cu pixul.

Contactat telefonic, Nicolae Bacalbaşa ne-a declarat: „Punga aceasta nu mi se pare nici mie cea mai bună soluţie. Nu e normal să le dai aşa ceva unor copii, dar am cerut specialiştilor să se pronunţe în această problemă. Ancheta e în curs de derulare şi vom face public rezultatul”, spune preşedintele CJ.

Banii nu ajung şi pentru un ambalaj mai acătării?

Am discutat şi cu county-managerul CJ Costel Fotea, care a recunoscut că există reclamaţii cu privire la punga în care este ambalat laptele, dar că nu s-a găsit deocamdată o soluţie mai bună: „Mazepa este singura firmă care s-a prezentat la negociere directă. Am cerut oferte de la alţi producători şi nu am primit, pentru că preţul laptelui e în creştere, nu le convine să se încurce cu aşa ceva. Noi dăm pentru fiecare elev 0,59 de bani, iar firma Mazepa achiziţionează de la Ecolact Prod punga cu 0,55. Acum trebuie să ne gândim dacă investim mai mulţi bani în ambalaj şi facem rabat la calitate sau nu. Vom încerca să vedem ce putem face cu aceste ambalaje. Dar cred că nu e o aşa mare problemă, având în vedere că şi în alte judeţe, Prahova şi Braşov, de exemplu, se distribuie la fel. Este singura soluţie ca să nu sistăm din nou livrarea laptelui la copii, în condiţiile în care firma Risk a reziliat contractul chiar la începerea anului şcolar”, spune Costel Fotea.

Protecţia Consumatorului şi Direcţia Sanitară, pe fir

Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Galaţi, spune că instituţia s-a autosesizat în urma anunţului de pe site-ul de socializare şi că va trimite echipe de inspectori care să verifice în unităţile de învăţământ dacă laptele îndeplineşte normele de calitate şi este depozitat în condiţii corespunzătoare.

De la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului, comisarul şef Carmen Tudor ne-a spus că  nu ar fi probleme legate de modul în care este ambalat laptele: „Eu am reuşit să perforez punga cu paiul, dar există şi scrise pe ambalaj instrucţiunile de folosire”.

Suspiciuni şi la calitate

Carmen Tudor susţine însă că există o reclamaţie de la o mămică legată de calitatea laptelui. „Ne-a spus că fetiţa ei s-a simţit rău după ce a consumat laptele. Noi am prelevat imediat probe şi le-am trimis la laborator. Aşteptăm analizele, să vedem dacă într-adevăr este vorba de o problemă sau nu, mai ales că mama nu a prezentat nicio dovadă medicală”, spune comisarul şef.

Firma producătoare, amendată pentru stafilococ auriu

Cum Mazepa nu este producător de lapte, achiziţionează produsul de la Ecolact Prod din judeţul Prahova, firmă care, în primăvară, a fost ţinta unui scandal de proporţii, când 66 de elevi de la o şcoală au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, în urma consumării produsului.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova a dat publicităţii un comunicat în care arăta că analizele pe probele de lapte prelevate, făcute de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, au arătat prezenţa stafilococului auriu în probele analizate şi ineficienţa pasteurizării laptelui. La acel moment, inspectorii ANSVSA au dispus sistarea producţiei, au confiscat 157.650 de pungi de lapte UHT de 200 de mililitri din două loturi incriminate, au decis ca producătorul Ecolact să fie controlat lunar, iar fabrica a primit o amendă în valoare de 40.000 de lei, pentru punerea în consum de produse cu parametrii microbiologici depăşiţi.

Ulterior, Ecolact Prod SRL a anunţat că firma a plătit pentru efectuarea unor analize într-un laborator privat, analize care infirmă prezenţa stafilococului auriu în produsele Ecolact, motiv pentru care a acţionat în instanţă Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova. Firma continuă să livreze şi la ora actuală lapte în şcolile din judeţul respectiv, în baza contractului încheiat cu doi ani în urmă, dar şi la noi.

Citit 2265 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.