Capturile anului la Festivalul Scrumbiei
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Capturile anului la Festivalul Scrumbiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Devenit de acum o tradiţie în oraşul nostru, Festivalul Scrumbiei a ajuns în acest an la a XI-a ediţie. Evenimentul care dă startul an de an festivităţilor este concursul de pescuit de dimineaţă.

Desfăşurare matinală de forţe

Deşi, oficial, competiţia pasionaţilor de pescuit începe la ora 7.00 dimineaţa, pescarii şi-au făcut apariţia încă de pe la ora 6.00. Primii veniţi şi-au putut alege locul unde ştiu că peştele „trage” cel mai bine. Până la startul competiţiei, organizatorii aveau pe listă 95 de amatori. Cu mic, cu mare, fiecare a făcut paradă cu echipamentele din dotare. După două ore de pescuit, starea de spirit diferea de la un pescar la altul. În vreme ce unii arătau cu mândrie spre capturile neaşteptate, alţii priveau atent spre undiţele ce nu se îndurau să se mişte. Câţiva competitori, conştienţi de miza de divertisment a concursului, au încercat să facă haz de necaz de minicapturile reuşite.

Victor Stavarache este pescar de mic copil. „Asta e cam a şasea ediţie la care particip. În anii din urmă am luat şi locul al doilea la concursul de pescuit. Sper ca anul acesta să am mai mult noroc. Contează îndemânarea, răbdarea pe care o ai, dar cât reuşeşti să prinzi ţine în mare măsură de noroc”, ne împărtăşeşte pescarul, chiar în timp ce scotea din apele Dunării un şalău de aproape un kilogram.

Final amânat

Pentru că gălăţenii nu au fost prea matinali, organizatorii au fost nevoiţi să amâne finalul concursului cu cel puţin o oră. Pe la 11.00, pescarii au început să se perinde cu plasele cu capturi pe la cântarul oficial amplasat pe scenă. Timp de 30 de minute, publicul a admirat atât capturi de trei kilograme, cât şi peşti pentru care cântarul nici nu s-a clintit. Prin fum de mici şi scrumbie, câştigătorii au fost chemaţi pentru a li se înmâna premiile. Acestea au constat în baxuri cu suc şi bere, dar şi în lansete şi mingi cu semnăturile fotbaliştilor de la Oţelul. L-am regăsit pe Victor Stavarache în apropierea scenei. Zâmbitor, ne-a spus că anul acesta nu a reuşit să prindă podiumul, însă susţine că e mulţumit de captura de aproape 1,5 kilograme din care îi va ieşi o masă pe cinste.

Gălăţenii prezenţi la foişor au putut urmări concursul pescarilor şi de la cele câteva mese din apropiere, unde au mâncat scrumbii la grătar şi nelipsiţii mici.

Concomitent, pe Faleza Superioară s-a desfăşurat un concurs de cros, unde iubitorii de mişcare au demonstrat că orele petrecute alergând nu au fost în zadar.

 

Citit 2194 ori Ultima modificare Duminică, 08 Aprilie 2012 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.